Cara Menganalisis Cryptocurrency Menggunakan Coinmarketcap - Market Demon

Friday, January 5, 2018

Cara Menganalisis Cryptocurrency Menggunakan CoinmarketcapBagaimana Untuk Research & Analisis Cryptocurrency

Terdapat beberapa tool yang akan membantu kita mengkaji pasaran cryptocurrency.


Menggunakan Coinmarketcap Untuk Menganalisis Cryptocurrency

Coinmarketcap adalah antara tool utama yang boleh digunakan untuk melakukan penyelidikan dan kajian ke atas mana-mana cryptocurrency. Cryptocurrency yang masih belum tersenarai dalam Coinmarketcap belum dianggap mempunyai nilai. Tapi harus diingat, bukan semua crypto yang tersenarai dalam Coinmarketcap itu bernilai!

Top 10 Cryptocurrency Berdasarkan Coinmarketcap


Apa Itu Market Capitalization (Market Cap) & Bagaimana Ia Dikira?

Market Capitalization adalah satu cara untuk menilai saiz relatif cryptocurrency. Ia dikira dengan mendarabkan price & circulating supply.

Market Cap = Price x Circulating Supply.


Bagaimana Harga (Price) Dikira Untuk Pelbagai Cryptocurrencies?

Price dikira dengan mengambil volume weighted average untuk semua harga yang dilaporkan di setiap pasaran. Sumber untuk price boleh didapati di bahagian pasaran pada setiap halaman cryptocurrency


Apa Perbezaan Antara Circulating Supply, Total Supply & Max Supply?

Circulating supply adalah bilangan coin yang beredar dalam pasaran.
Total supply pula adalah jumlah keseluruhan coin yang wujud buat masa sekarang (tolak coin yang telah dimusnahkan).
Manakala, Max supply adalah jumlah maksimum coin yang akan wujud.
Kenapa Circulating Supply Digunakan Untuk Menentukan Market Capitalization & Bukannya Total Supply?

Kami dapati bahawa circulating supply adalah metrik yang lebih baik dalam menentukan market cap. Coin yang dikunci (locked), reserved atau tidak dapat dijual di pasaran awam (public market) adalah coin yang tidak boleh mempengaruhi price. Oleh sebab itu, ia tidak boleh mempengaruhi market cap. Kaedah menggunakan circulating supply adalah sama dengan kaedah menggunakan public float dalam menentukan market cap sesebuah syarikat dalam instrument pelaburan tradisional (stock market).


Apakah Perbezaan Antara Coin & Token?

Coin adalah cryptocurrency yang boleh beroperasi secara bebas.
Token pula adalah cryptocurrency yang perlu bergantung pada cryptocurrency yang lain sebagai platform untuk beroperasi.


Apakah Syarat atau Kriteria Yang Perlu Ada Pada Cryptocurrency Untuk Disenaraikan Dalam Coinmarketcap?

Syarat atau kriteria yang perlu ada pada cryptocurrency untuk disenaraikan dalam Coinmarketcap adalah seperti berikut :

1. Ianya mestilah cryptocurrency atau crypto token.

2. Harus ada di bursa awam (public exchange) dengan API yang melaporkan harga terakhir diniagakan dan volume dagangan (trading volume) 24 jam terakhir.

3. Mesti mempunyai volume dagangan (non-zero trading volume) sekurang-kurangnya dalam salah satu bursa pertukaran (exchange) supaya price dapat ditentukan.

4. Untuk kedudukan (ranking) market cap, jumlah circulating supply yang tepat diperlukan.


Kenapa Market Tanpa Sebarang Bayaran (Fees) Dikecualikan Daripada Price Average & Total Trading Volume?

Apabila tiada fees dikenakan di exchange, kebarangkalian bagi trader atau bot untuk menghasilkan fake volume sangat tinggi.


Market Cap

Berdasarkan gambar di atas, kita dapat lihat market cap Bitcoin bernilai 274,142,914,050 USD atau 16,783,575 BTC. Semakin besar nilai market cap semakin liquid coin tersebut.

Anda disarankan untuk trade coin yang memiliki market cap 1 juta dollars ke atas. Coin yang mempunyai market cap di bawah 500 ribu dollars mungkin tidak cukup cair (liquid). Jangan trade melainkan coin tersebut undervalue & mempunyai fundamental yang kuat serta mempunyai future value. Oleh sebab itu, analisis fundamental diperlukan. Kami akan menerangkan tentang analisis fundamental dalam bahagian yang akan datang.


Volume (24H)

Dalam gambar di atas juga, anda boleh lihat jumlah volume didagangkan dalam tempoh 24 jam bersamaan 23,492,900,000 USD atau 1,468,180 BTC.

Anda disarankan trade coin yang memiliki trading volume melebihi 1 juta USD setiap 24 jam. Ia menjamin berlaku kecairan (liquidity) yang tinggi dalam pasaran. Elakkan trade coin yang mempunyai trading volume yang rendah dalam tempoh 24 jam bagi mengelakkan anda tidak dapat menjualnya semula kerana kurang market liquid.


Circulating Supply

Rujuk gambar di atas, circulating supply Bitcoin bersamaan 16,783,575 BTC.
Manakala max supply bersamaan 21,000,000 BTC.
Berhati-hati dengan max supply sesuatu coin. Jika max supply di bawah 100 juta, ia sangat baik. Coin dengan max supply yang rendah cenderung untuk nilainya naik dengan lebih cepat berbanding coin yang memiliki max supply yang tinggi.

Mana-mana coin yang mempunyai circulating supply yang jauh lebih besar dari 1 Billion USD akan mengalami kesukaran untuk mencapai harga 1 USD. 


Exchange

Apabila mana-mana coin diumumkan untuk disenaraikan dalam mana-mana exchange yang besar seperti Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Okcoin, Gdax, Binance, Huobi, Hitbtc dll, biasanya akan berlaku kenaikan volume yang tinggi. Jangan lepaskan peluang.

Anda disarankan untuk tidak memilih coin yang tidak tersenarai dalam exchange utama.