5 Lelaki Terkaya Dunia Anda Perlu Kenal - Market Demon

Thursday, March 29, 2018

5 Lelaki Terkaya Dunia Anda Perlu Kenal


5. Mark Zurkenberg
Pengasas facebook.com. Facebook menjadi syarikat laman sosial paling popular dan berharga di atas muka bumi ini. Ia bermula dari bilik dorm Mark di Harvard University. Ironinya beliau adalah pelajar yang tersingkir dari universiti dan menjadi kaya. 

Baru - baru ini kekayaan beliau meningkat setelah berjaya memperolehi $30 billion nilai bersih yang tidak masuk akal. Ini membuatkan beliau berada di kedudukan ke 5 lelaki terkaya dunia. Kekayaan ini dilihat akan lebih berkembang dan beliau berpotensi menduduki tempat teratas apabila mengambil kira betapa mudanya beliau pada ketika ini.

Nilai bersih kekayaan :  $74 billion
Umur : 33 tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Industri : Teknologi
Punca kekayaan : facebook 


4. Bernard Arnault
CEO syarikat Louis Vuitton Moet Hennesy (LVMH). Syarikat ini hasil penggabungan dua perniagaan iaitu Louis Vuitton adalah jenama fesyen mewah dan Moet Hennesy, pengeluar champagne dan pembuat cognac. 

Beliau adalah lelaki terkaya di Perancis dan memantau lebih 70 empayar jenama terkemuka termasuk Christian Dior. Pada awal 2017 beliau menduduki tangga ke 14 dan dalam masa setahun, beliau berada di tangga ke 4 ketika ini.

Nilai bersih kekayaan :  $75.7 billion
Umur : 68 tahun
Warganegara : Perancis
Industri : Consumer
Punca kekayaan : Louis Vuitton Moet Hennesy


3. Warren Buffett
Seorang usahawan & pelabur. Juga CEO kepada syarikat Berkshire Harthaway. Selepas permohonan ke Harvard Bussiness School ditolak, beliau berhijrah ke Columbia berguru dengan Benjamin Graham yang menjadi idola beliau. Beliau kemudian membeli Berkshire Harthaway pada tahun 1969 dan mentransformasi syarikat itu sebagai powerhouse holding company. 

Beliau juga digelar “Oracle of Omaha”. Disebalik semua kejayaan, beliau masih lagi tinggal di rumah yang beliau beli pada ketika beliau sendiri tidak tahu sama sekali bagaimana rasanya memiliki 1 billion dollar. What a humble guy.

Nilai bersih kekayaan :  $91.3 billion
Umur : 87 tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Industri : Diversified
Punca kekayaan : Berkshire Harthaway


2. Bill Gates
Pengasas bersama syarikat Microsoft bersama rakannya Paul Allen sehingga tahun 2000. Kini beliau masih lagi di dalam ahli lembaga syarikat tersebut tetapi tidak lagi terlalu aktif. Microsoft kini menjadi syarikat terbesar perisian (software) komputer.

Nilai bersih kekayaan :  $92.2 billion
Umur : 62 tahun
Warranegara : Amerika Syarikat
Industri : Teknologi
Punca kekayaan : Microsoft


Lelaki terkaya dunia ketika ini – Jeff Bezos
Pengasas syarikat Amazon. Amazon bermula dari bilik tidur beliau di Seattle pada tahun 1994 dengan menjual buku secara online.

Pada tahun 2018, beliau lelaki pertama memiliki kekayaan melangkaui lebih dari $100 billion. Sekaligus memintas kedudukan Bill Gates.

Nilai bersih kekayaan :  $130.5 billion
Umur : 53 tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Industri : Teknologi 
Punca kekayaan : Amazon