Apa itu Lightning Network Dan Apa Manfaatnya Pada Bitcoin? - Market Demon

Saturday, March 10, 2018

Apa itu Lightning Network Dan Apa Manfaatnya Pada Bitcoin?


Sejak kebelakangan ini, makin ramai orang mula mengenali dan menggunakan Bitcoin, ini mengakibatkan transaksi menjadi lebih perlahan dan lebih mahal. Kesannya menjadi masalah kepada pengguna apabila mahu melakukan transaksi jual beli lebih-lebih lagi transaksi berskala kecil kerana kos transaksi menjadi lagi mahal dari harga barang  yang hendak dibeli. Para developer telah mempertimbangkan beberapa penyelesaian kepada masalah ini. Salah satu penyelesaiannya adalah melalui pelaksanaan Lightning Network.

Bagaimana Lightning Network Berfungsi?

Transaksi lightning network melibatkan sekumpulan kecil nodes yang menghubungkan pengirim dan penerima. Nodes ini dihubungkan melalui satu saluran pembayaran (Payment Channel) yang dicipta di atas blockchain. Saluran pembayaran yang memanfaatkan smart contracts membolehkan transaksi lebih cepat dan murah. Lightning network juga dikatakan sebagai off-chain approach kerana segala transaksi tidak akan dicatat di dalam blockchain Bitcoin sehinggalah saluran pembayaran telah ditutup.

Sebagai contoh, Loqman membeli nasi lemak di gerai Qayyum setiap pagi dengan menggunakan Bitcoin sebanyak 0.01 btc. Mencipta transaksi pada blockchain setiap hari mungkin akan mengakibatkan Loqman membayar lebih kos transaksi dari harga nasi lemak tersebut. Dalam erti kata lain, fees yang terpaksa ditanggung Loqman lebih mahal dari harga nasi.


Dengan menggunakan Lightning Network, Loqman dan Qayyum boleh membuka satu saluran pembayaran di antara mereka berdua tanpa mencipta transaksi pada blockchain  setiap hari. Dengan membuka saluran ini, Bitcoin akan didepositkan ke dalam satu address yang dinamakan “Multi-Signature Address”. Ia bertindak sebagai peti simpanan dimana Bitcoin akan disimpan secara selamat. Ia juga mirip dengan konsep kad debit, dimana anda perlu memasukkan sejumlah wang ke dalam bank sebelum dapat menggunakannya.


Hanya transaksi terawal sahaja yang akan terpapar pada blockchain Bitcoin. Untuk berbelanja, kedua-dua pihak perlu bersetuju dan menandatangani baki terkini. Lejar diatas akan diperbaharui jika ada transaksi di antara Loqman dan Qayyum serta dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Saluran ini boleh ditutup tanpa persetujuan kedua-dua pihak kerana baki terkini sudah pun dipersetujui. Qayyum atau Loqman boleh saja menutup saluran tersebut pada bila-bila masa. Transaksi yang terakhir akan tercipta pada blockchain apabila saluran pembayaran telah ditutup.