Faktor Pendorong Harga Emas 2018 - Market Demon

Wednesday, March 7, 2018

Faktor Pendorong Harga Emas 2018

Annual review & annual report 2017 baru sahaja dikeluarkan oleh World Gold Council (WGC) mengenai pasaran emas dan prospek harga emas. 2017 merupakan tahun bagi emas berikutan ketegangan dan pergolakan yang semakin meningkat berlaku di seluruh bidang kewangan dan politik khususnya. Analisis komprehensif WGC mencadangkan bahawa pertumbuhan emas adalah sangat positif dan bakal berada di ambang keuntungan dalam tahun-tahun akan datang.

Permintaan emas berkurang tetapi bekalan juga menurun
2017 adalah tahun yang mencabar bagi permintaan terhadap emas: ia jatuh ke paras terendah sejak tahun 2009. Pelaburan dan bank pusat menyumbang sebahagian besar kepada penurunan permintaan.

Terdapat dua peningkatan positif dalam permintaan emas pada tahun 2017; bank pusat dan industri teknologi. Walaupun permintaan bank pusat menurun dari tahun sebelumnya, ia masih ketara. Menurut WGC, mereka bersedia untuk melihat kedua-dua faktor ini meningkat pada tahun 2018 yang memberikan harga yang lebih baik untuk harga emas.

Bank-bank pusat terus membeli walaupun ketegangan meningkat antara Barat dan Timur
Tahun lepas merupakan tahun kelapan berturut-turut bank-bank pusat menambah rizab emas mereka. Walaupun permintaan ini kelihatan tinggi, tetapi ia boleh meningkat lagi.

Beberapa minggu lepas tersebar berita bahawa bank pusat Rusia menambah 18 tan lagi untuk simpanan emas mereka. Ini merupakan peringatan bahawa pada tahun lalu bank pusat yang sama mengatakan mereka mengumpul emas untuk "mempertingkatkan keselamatan negara."

Bank-bank pusat yang banyak membeli emas pada 2017 ialah Rusia, Turki dan Kazakhstan. China, Rusia, Iran dan yang terbaru Turki tidak berahsia tentang keinginan mereka untuk beroperasi di luar mekanisme kawalan kewangan. China adalah yang paling penting dalam hal ini tetapi setiap negara ini secara aktif menggalakkan pemilikan emas swasta dan nasional, untuk mengurangkan pergantungan dan terdedah kepada US Dollar.

WGC telah menekankan rekod belian emas yang luar biasa di China yang meningkat sekali lagi pada 2017 ke tahap kedua tertinggi.

Permintaan Jongkong dan Syiling Emas Di China Pada 2017 Adalah Kedua Tertinggi


           Tan

Sumber: GFMS, Thompson Reuters: Metal Focus; World Gold CouncilPerubahan geopolitik dilihat sebagai faktor kepada harga emas 2018. WGC memberi perhatian khusus kepada pergolakan antara Korea Utara dan Amerika Syarikat. Selain menimbangkan beberapa faktor termasuk ketidakstabilan 'besar' di Timur Tengah dan ketegangan politik yang semakin meningkat.

Hint : Peningkatan permintaan terhadap safe haven.

Jumlah emas yang digunakan dalam teknologi meningkat sejak tahun 2010

Perubahan tahunan %
                                Sumber: GFMS, Thompson Reuters: Metal Focus; World Gold CouncilPada tahun 2017 permintaan emas dalam teknologi meningkat buat kali pertama sejak 2010. WGC menjangka ini menjadi trend yang berterusan kerana kedua-dua sektor separuh konduktor dan teknologi berasaskan nanopartikel emas berkembang popular.


Kembali ke Asas: Bekalan dan Permintaan
WGC melihat untuk menyelaraskan pertumbuhan ekonomi global, dasar monetari, asset price dan market transparency serta akses termasuk permintaan emas Syariah untuk memacu pasaran emas ke 2018.

Bekalan dan permintaan menjadi kunci kepada harga emas dalam jangka masa panjang. Asas-asas fundamental emas, terutamanya di sisi penawaran bakal membantu untuk mendasari kenaikan emas ke paras $ 10,000.
-64% penurunan dalam permintaan barang kemas di AS, Jepun dan Eropah Barat sejak 1987.
239% peningkatan dalam permintaan tahunan pelaburan global sejak 1987.
304% peningkatan dalam permintaan tahunan emas di India sejak 1987.
2500% peningkatan dalam permintaan tahunan emas di China sejak 1987.


Kebanyakan penganalisis pula memberi tumpuan pada permintaan pasaran emas namun bekalan juga sama pentingnya. Mengikut laporan terbaru dari WGC, jumlah bekalan (pada 2017) turun 4% berbanding 2016. Penurunan aktiviti recycling dan hedging bagi mengimbangi kenaikan sederhana dalam perlombongan.

Perlombongan emas pula menjadi semakin mahal dan tiada penemuan besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Bagaimanakah hal ini akan berlaku dalam jangka masa panjang apabila permintaan emas meningkat secara purata sebanyak 18% setahun berdasarkan beberapa tahun lalu?

Rancangan besar Elon Musk untuk melombong di angkasa mendapat banyak perhatian media. Walhal, perlombongan emas di asteroid atau di Marikh adalah berita palsu. Tidak ada ancaman sebenar di pasaran emas ketika ini. Sesungguhnya, tanggapan perlombongan di planet lain adalah berita karut yang menggelikan. Ia tidak boleh dilaksanakan hari ini dan jika ia menjadi kenyataan, kos bagi setiap auns "emas angkasa" atau "emas asteroid" akan bernilai beratus-ratus ribu dolar atau juta dolar per auns.