Premis Cryptocurrency Ditutup Kerana Mencuri Elektrik - Market Demon

Wednesday, March 28, 2018

Premis Cryptocurrency Ditutup Kerana Mencuri Elektrik


KUCHING : Beberapa operator perlombongan cryptocurrency di Bandar Baru Permyjaya, Piasau Jaya, Marina Square, Desa Senadin dan Desa Pujut di Miri ditahan kerana mencuri bekalan elektrik dalam operasi khas baru-baru ini.

Sarawak Energy dan Syarikat Sesco Berhad (Sesco) bersama dengan Unit Inspektorat Elektrik (EIU) dari Kementerian Utiliti dan polis bekerja sama dalam operasi satu hari membuat pemeriksaan menyeluruh pada premis cryptocurrency.

Besertakan waran geledah yang dikeluarkan oleh mahkamah majistret Miri, parti itu berjaya membongkar salah laku pengendali operator perlombongan cryptocurrency yang menyembunyikan aktiviti haram mereka daripada dikesan oleh pihak berkuasa. Antara kaedah yang digunakan oleh premis tersebut adalah dengan menutup akses meter dengan menggunakan helaian aluminium, dan menutup premis mereka bagi menghalang kakitangan Sesco daripada menjalankan kerja membaca meter.

Dua belas meter elektrik telah diubah suai ke isolator premis tersebut bagi memintas meter. Meter elektrik itu kemudiannya disita sebagai bahan bukti sebelum ditukar yang baru mengikut piawaian yang telah ditetapkan. Laporan polis juga telah dibuat bagi siasatan dan tindakan selanjutnya bakal diambil.

Mencuri elektrik adalah satu jenayah bukan sahaja membahayakan nyawa, bahkan boleh menyebabkan kerosakan kepada peralatan elektrik pelanggan serta menyebabkan kebakaran. Mereka yang didapati bersalah akan dikenakan tindakan di bawah Seksyen 33 (5) Ordinan Elektrik, boleh membawa kepada hukuman denda RM100,000 atau lima tahun penjara.