Tips Mengembara Menggunakan Bitcoin - Market Demon

Saturday, March 17, 2018

Tips Mengembara Menggunakan Bitcoin


Perkembangan pesat teknologi blockchain dalam pasaran kewangan telah menarik minat banyak pihak terutamanya generasi muda yang melihat teknologi ini dari sudut yang positif. Penerimaan bayaran menggunakan mata wang Bitcoin terutamanya dilihat sebagai salah satu kaedah pembayaran yang lebih efektif dan cepat. Setiap syarikat berusaha untuk mengadaptasikan kaedah bayaran ini agar selari dengan teknologi semasa. 

Jika anda seorang yang minat mengembara atau melancong, di sini kami akan senaraikan beberapa laman sesawang pelancongan yang telah mula memberi pilihan kepada para penggunanya untuk membuat bayaran menggunakan mata wang Bitcoin. Tiga agensi pelancongan ini merupakan antara syarikat yang paling mudah untuk anda merancang perjalanan menggunakan mata wang Bitcoin. Mereka menerima pembayaran mata wang Bitcoin untuk tempahan tiket penerbangan, tempat penginapan dan juga kemudahan pengangkutan seperti Uber dan lain-lain. Syarikat ini adalah agensi pelancongan dalam talian yang pertama di dunia menerima bayaran menggunakan mata wang Bitcoin pada tahun 2013. Syarikat yang berpangkalan di California ini menawarkan tempahan penerbangan daripada semua syarikat penerbangan utama di seluruh dunia. 

Malah, anda juga boleh membuat tempahan hotel atau sewaan kereta melalui laman sesawang ini.Agensi pelancongan berpangkalan di Sepanyol ini juga menerima pembayaran menggunakan Bitcoin. Untuk menempah penerbangan atau hotel, tukar mata wang ke "BTC" di bahagian atas kanan laman utama. Laman sesawang ini adalah sebuah kedai kad hadiah dalam talian yang membolehkan anda membeli kad hadiah menggunakan mata wang Bitcoin untuk syarikat penerbangan seperti American Airlines, Delta, dan Southwest Airlines. 

Lain-lain tempahan kad hadiah untuk syarikat seperti Groupon, Hotel.com dan juga Uber juga boleh digunakan dengan mata wang Bitcoin.


Penerbangan 


Agensi pelancongan ini secara khusus menumpukan perjalanan di sekitar benua Eropah. Syarikat penerbangan Latvia ini telah menerima pembayaran melalui mata wang Bitcoin sejak 2014 untuk tempahan penerbangan biasa ke Baltik, Rusia dan Eropah. Syarikat milik jutawan Sir Richard Branson juga sedang merancang untuk melancarkan penerbangan spaceline komersial penumpang pertama sebelum akhir tahun 2018. 


Penginapan 

1. Expedia 

Walaupun tidak menerima mata wang Bitcoin untuk tempahan penerbangan tetapi Expedia menerima bayaran untuk tempahan hotel. Syarikat terkemuka ini bekerjasama dengan platform Coinbase untuk menjamin pemindahan mata wang Bitcoin. Salah sebuah pesaing syarikat Airbnb yang beribu pejabat di Berlin ini menerima bayaran sewaan rumah untuk tempoh jangka masa pendek dengan menggunakan mata wang Bitcoin. 


Lain-Lain 

1. CoinFuel 

Jika anda mengembara ke Amerika Syarikat dan menggunakan jalan darat, laman sesawang ini menawarkan pembayaran melalui mata wang Bitcoin dengan menyediakan kad hadiah petrol yang boleh digunakan di pelbagai stesen minyak di seluruh Amerika Syarikat termasuk Shell, BP, Sunoco dan Gulf. 


2. CoinMap 

Anda boleh mencuba menggunakan alat pemetaan digital ini untuk mencari kedai dan restoran yang mesra Bitcoin. Peta ATM Bitcoin ini boleh membantu mencari tempat untuk mengisi dompet mata wang Bitcoin anda. Pada masa ini terdapat lebih daripada 20 cara berbeza penggunaan ATM Bitcoin. Namun secara asasnya, kaedah berikut adalah sama untuk mana-mana ATM Bitcoin: 

1. Pengesahan 
  • Bergantung kepada undang-undang setempat berkaitan pengubahan wang haram (Anti-Money Laundering), ATM bitcoin mungkin memerlukan beberapa pengesahan sebelum membenarkan transaksi dilakukan. Langkah ini adalah pilihan dan jenis pengesahan atau had mungkin berbeza bergantung kepada undang-undang tempatan. Biasanya langkah ini akan memerlukan lesen pemandu yang sah, ataupun passport. 

2. Sediakan Alamat Bitcoin 
  • Apabila membeli bitcoin dari ATM, anda perlu menyediakan alamat bitcoin yang sah. Bersiap sedialah dengan kaedah imbasan atau sesetengah ATM boleh mencetak dan menghantar e-mel kepada anda sepertimana keperluan. 

3. Masukkan Tunai 
  • Masukkan amaun tunai yang anda inginkan ke dalam mesin ATM Bitcoin sebagaimana arahan. 

4. Pengesahan Transaksi 
  • Pastikan anda mengesahkan transaksi bahawa anda telah menerima Bitcoin tersebut walaupun ianya mungkin mengambil sedikit masa. Sentiasa simpan resit untuk kes-kes yang tidak dijangka. 🦋“Once a year, go someplace you’ve never been before” ~Dalai Lama