Apa itu Smart Contract - Market Demon

Sunday, April 29, 2018

Apa itu Smart Contract


Apa Itu Smart Contract?
Smart contract sama seperti contract dalam dunia sebenar. Apa yang membezakannya ialah ia dalam bentuk digital. Smart contract sebenarnya sebuah computer program yang disimpan didalam  blockchain.

Smart contract membantu anda dalam membuat penukaran wang, property, shares atau apa sahaja yang bernilai secara telus. Maksud telus di sini ialah kita tidak perlu menggunakan service orang tengah semasa membuat penukaran.

Contohnya anda hendak membeli rumah. Anda harus melalui proses berjumpa tukang jual, pihak bank, peguam dan ini mungkin akan mengambil masa yang lama untuk memastikan anda tidak ditipu oleh penjual. Anda juga harus membayar pihak ketiga.

Sekarang bayangkan jika kita mempunyai smart contract, kita hanya perlu satu langkah sahaja iaitu hanya memasukkan crypto ke dalam system (ledger) dan serta-merta rumah itu dibawah nama anda tanpa ada unsur penipuan dan bantuan dari pihak ketiga.

Ethereum adalah contoh crypto yang menggunakan smart contract secara besar-besaran. Tonton video dibawah untuk lebih informasi