Kesilapan Yang Menyebabkan Trader Gagal - Market Demon

Friday, April 27, 2018

Kesilapan Yang Menyebabkan Trader Gagal

Majoriti trader memulakan trading mereka dengan membuat beberapa keuntungan/sistem yang sangat baik dan kemudian secara tiba-tiba sistem mereka menjadi satu kerugian yang berpanjangan ataupun tidak berkesudahan. Kerugian ini merosakkan modal trading dan untuk memperoleh kejayaan dalam trading, anda mesti tahu apa kelemahan yang biasa dibuat dan bagaimana untuk mengelakkannya.

Perkara Biasa Kesilapan Dalam Trading 

1. Tidak Mengikut Sistem
Kebanyakkan trader yang berjaya mempunyai satu sistem untuk membantu mereka memilih dagangan dan memastikan kerugian yang minimum. Walau bagaimanapun, apabila strategi dagangan mula menunjukkan janji, ramai trader akan menyeleweng atau tinggalkan sistem yang mereka gunakan. Kesudahanya membolehkan emosi anda terikut-ikut atau meresap ke dalam dagangan mereka dan yang akhirnya membawa kepada kerugian. 

2. Tidak Melindungi Diri Anda
Seperti mana kesemua dagangan akan melibatkan risiko yang tertentu, maka jadinya ia adalah penting untuk melindungi diri anda. Terdapat beberapa cara kaedah iaitu seperti sell atau buy stop untuk mengurangkan kerugian anda ke tahap yang selesa ataupun dengan menggunakan strategi hedging seperti buying puts. Jika anda mengambil langkah untuk melindungi modal anda ianya akan membantu menjaga mengurangkan kerugian sekaligus dapat memaksimumkan keuntungan. 

3. Tidak Kekalkan Fokus
Perdagangan yang Berjaya memerlukan perhatian penuh untuk membaca dan menilai pasaran dengan berkesan. Kadang kala gangguan yang tidak dapat dielakkan, sebaliknya anda perlu sentiasa untuk meyakinkan sedikit sebanyak kemungkinan dalam dagangan anda 

4. Tidak Buka Minda Untuk Idea Baru
Pasaran sentiasa berubah. Tidak kira betapa hebatnya diri anda menganggap sebagai seorang trader, ia sentiasa ada satu idea baru yang mampu membantu anda memperbaiki meningkatkan keuntungan anda. Kadangkala trader juga terperangkap dalam pemikiran yang mereka suduh cukup tahu/bagus dan tidak sanggup untuk belajar sesuatu yang baru. Walau bagaimanapun, jika anda tetap terbuka pada idea-idea baru secara tidak langsung anda akan dapat mengubah dengan pasaran dan keuntungan secara konsisten.


Kualiti Daripada Trader Yang Baik 

1. Berfikiran Bebas
Pedagang yang hebat hanya berfikir untuk diri mereka sendiri dan bukannya jadi ikut-ikutan orang ramai. Mereka memberikan perhatian kepada apa yang sedang berlaku di dalam pasaran dan dunia untuk membantu mencari maklumat untuk keputusan dagangan mereka. Bila pasaran jatuh mereka mengelakkan perasaan was-was dan beralih kepada strategi bearish untuk membuat duit. Ianya juga dapat mengelakkan diri daripada sikap terlalu tamak dalam pasaran yang semakin meningkat/menaik. Justeru banyak pelabur berkelakuan seolah-olah pasaran akan naik selama-lamanya.

2. Kuatkan Analisis 
Untuk menjadi trader yang baik, anda perlu memahami analisa teknikal dan analisa fundamental. Jika anda seorang pemula, untuk mendapatkan ilmu pengetahuan dan pengalaman mungkin ianya akan lihat seperti satu usaha yang besar. Selain itu, banyak maklumat yang boleh didapati di dalam buku, majalah dan laman web yang berkaitan dengan trader. Dalam proses pembelajaran anda boleh mengamalkan dan mengasah kemahiran dengan menggunakan simulator trading. 

3. Pembelajaran Yang Aktif
Trader yang hebat tidak pernah untuk berhenti belajar. Selain itu, anda juga boleh pergi ke seminar atau program yang berkaitan dengan ilmu anda di mana ianya boleh berinteraksi dengan trader lain.


Baca Juga: Trading Psychology