Monex dikatakan bakal membeli Coincheck - Market Demon

Tuesday, April 3, 2018

Monex dikatakan bakal membeli Coincheck


3 Apr 2018 - Monex, sebuah broker Jepun dikatakan akan membeli cryptocurrency exchange Coincheck. Shareholder syarikat juga dilihat positif dengan perkembangan tersebut bagi tujuan penambahbaikan perlindungan pelabur.

Lapor akhbar tempatan Nikkei, Monex dikatakan akan membeli majoriti stake dalam Coincheck dengan memperkenalkan barisan pengurusan yang baharu bagi membina semula exchange tersebut.

Coincheck dilaporkan telah kerugian hampir $547 juta kehilangan altcoin NEM akibat digodam penjenayah siber. Berita ini telah memberi petunjuk positif berhubung idea ini dan Saham Monex dikatakan meningkat 23% di Tokyo Stock Exchange susulan berita ini.

Walau bagaimanapun, seperti syarikat exchange lain, Monex masih perlu membuat permohonan kelulusan daripada Japanese Financial Services Agency (FSA) berhubung perkara ini dengan mendapat kelulusan shareholder terlebih dahulu. Lima cryptocurrency exchanges baru-baru ini  dilaporkan telah menarik semula permohonan lesen cryptocurrency exchange kerana sukar memenuhi keperluan kerajaan yang ketat.

Antaranya ialah Tokyo GateWay dan Mr.Exchange dan diikuti Raimu, bitExpress dan Bit Station. Jepun sudah dimaklumi Negara yang positif dengan wang digital dan telah mengenakan syarat yang ketat dengan mensyaratkan keperluan permohonan lesen bagi melindungi para pengguna.