Sektor Baru Halal 2.0 Malaysia Akan Menjadi Keutamaan - Market Demon

Monday, April 30, 2018

Sektor Baru Halal 2.0 Malaysia Akan Menjadi Keutamaan


KUALA LUMPUR - Malaysia sekarang sedang meningkatkan kadar pertumbuhan teknologi dan mula bergerak ke dalam industri baru sebagai pendahulu dalam industri halal pada masa ini dan semakin banyak negara lain mula berminat pada industri halal dan ingin berkongsi kekuatan.

Menteri dan pegawai menyatakan bahawa Malaysia perlu berubah dalam sektor industri halal ini dalam Perancangan Induk Industri Halal 2.0 tahun ini, yang diharapkan bakal mendorong pertumbuhan berterusan dari 2018 sehingga 2030. Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pada Persidangan Halal Dunia Kuala Lumpur pada 4 April.

"Terdapat banyak perkembangan dalam industri halal dan kami tidak mahu menunggu hingga 2020 untuk memperkenalkan rancangan baru."

Selanjutnya, Abdul Rahman Dahlan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab untuk perancangan ekonomi negara berkata
Cara baru amat diperlukan di dalam industri halal yang semakin meningkat permintaannya. Jadi  keperluan untuk strategi baru amat diperlukan bagi menghadapi cabaran dan kerumitan ekonomi dalam sektor industri Halal

PERSAINGAN MENINGKAT DALAM INDUSTRI HALAL

Terdapat pemahaman yang kukuh bahawa Malaysia tidak boleh bergantung kepada kekuatannya dalam piawaian dan pensijilan halal sahaja. Dr. Hamidi berkata:
"Persijilan sahaja tidak mencukupi. Faktor seperti kualiti, harga, kedudukan jenama dan logistik tidak boleh diabaikan. Terdapat keperluan untuk teknologi baru, manakala inovasi memainkan peranan yang penting, terutamanya apabila lebih ramai syarikat akan digitalisasikan (digitalyze)"
Bagaimana Malaysia memperluaskan kiriman halal di luar kawasan tradisional makanan, minuman, kosmetik dan farmaseutikal adalah sebahagian besarnya di tangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), yang berperanan untuk mempromosikan Malaysia sebagai industri halal.

Jika agensi-agensi ini lambat untuk menarik perniagaan baru, Malaysia akan berada dalam bahaya dengan kehilangan negara-negara seperti China, Jepun dan Korea, yang berkuasa secara ekonomi dan terdapat minat yang semakin meningkat dalam indutri halal. Timbalan perdana menteri juga berkata:
Negara-negara yang berkembang termasuk India, Pakistan dan negara-negara di Afrika juga tertarik dengan industri halal ini
Dengan sektor industri halal yang lebih luas seperti penjagaan kesihatan dan farmaseutikal, penjagaan diri dan kosmetik dan perjalanan dan pelancongan di bawah perhatian, JAKIM, HDC dan agensi lain telah mempromosikan standard Malaysia dan ekosistem halal di peringkat global.

Sebanyak 30 juta ringgit Malaysia ($7.7 juta) telah diperuntukkan dari Belanjawan 2018 ke Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia, satu lagi agensi sokongan kerajaan, untuk mempromosikan pelancongan kesihatan dan perubatan. Malaysia menekankan di sini kedudukannya sebagai destinasi halal utama.

RANGKAIAN DIGITAL ISLAM


Perkembangan ekonomi digital Islam adalah kepentingan khusus kepada para penggubal dasar dan pegawai, yang percaya gabungan pengertian peraturan dan insentif dermawan dapat menempatkan Malaysia dalam satu kedudukan yang baru.

Dengan mempromosikan Malaysia sebagai ekonomi digital Islam  merupakan satu permulaan yang sihat, negara akan dapat memanfaatkan semua jenis IT, dari teknologi kewangan, atau fintech, dan aplikasi telefon pintar untuk logistik dan sistem korporat. Dr. Suhaimee berkata:
"Kami sedang membangunkan rangka kerja yang bercirikan Islam dan patuh Syariah yang kita akan masukkan ke dalam ekonomi digital ini. Apabila kita bercakap tentang halal, kita biasanya berfikir tentang makanan halal dan kita tahu bahawa halal turut boleh berkembang bersama teknologi, "
Bercakap pada sesi panel Persidangan Halal Sedunia, Dr Mohd Daud Bakar, pengerusi Majlis Penasihat Syariah di bank pusat Malaysia yang mempelajari perkembangan fintech, berkata bahawa orang ramai boleh dengan mudah dikaitkan dengan ekonomi digital Islam, tetapi cabaran utama adalah untuk menentukan bahagian Islam itu, untuk menjadikannya patuh Syariah. Pada pendapatnya, Malaysia juga harus melihat potensi untuk membangunkan dan mengawal cryptocurrency yang bercirikan Islam.
"Sudah tentu, kita perlu meletakkan mesej Syariah yang betul di atasnya, jadi kita mempunyai syiling Islam yang baru. Mudah-mudahan kita boleh mendapatkan penyelesaian melaluai cara ini "

TECH DILEMMA START-UPS

Walau bagaimanapun, teknologi permulaan perlu mengikat garis tipis antara membuat wang dan melihat keuntungan dari prinsip Islam. Ini adalah sesuatu yang baru bagi Mazlita Mat Hassan, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Operasi Makmal Recite, belajar ketika dia menetapkan untuk mendapatkan pembiayaan.
"Jika anda dilihat terlalu dikomersialkan, kami boleh dituduh membuat wang dari agama. Jadi, anda perlu membuat model pendapatan perniagaan yang tidak dapat dilihat sebagai terlalu komersial, "

Kata Mat Hassan, yang syarikatnya menyediakan perkhidmatan pengesahan bacaan Quran menerusi aplikasi.

Sekarang ini pengawal selia sedang membangunkan rangka kerja untuk teknologi yang patuh Syariah, pelabur teknologi memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai potensi pasaran Islam dan usahawan besar yang semakin meningkat sekarang ini.