Siapakah Satoshi Nakamoto dalam Bitcoin - Market Demon

Monday, April 30, 2018

Siapakah Satoshi Nakamoto dalam Bitcoin


Siapakah Satoshi Nakamoto? Ini adalah soalan yang masih menimbulkan pertanyaan di seluruh dunia cryptocurrency. Terdapat banyak identiti yang dicadangkan, yang akan kita selesaikan nanti dalam panduan ini. Mari lihat dulu apa yang kita tahu mengenai Nakamoto. Kepastian pertama yang kita miliki ialah dia tidak bekerja sendirian. Beliau mengadakan hubungan rapat dengan pemaju(developer) lain melalui forum dan e-mel. Beliau terus memperbaiki source code nya sambil mengambil nasihat dari beberapa orang lain. Ini berterusan sehingga kenalan antara dia dengan pasukannya secara beransur-ansur mula pudar. Pada tahun 2010, beliau menyerahkan kawalan ke atas tempat simpanan source code dan kunci utama bagi perisian itu kepada Gavin Andresen, tokoh lain yang terkenal di dunia Bitcoin. Dengan sumber kod (source code), beliau juga memberikan domain Bitcoin.org dan beberapa domain lain. Selepas melakukan ini, Nakamoto mula kurang berkomunikasi  sehingga dia hilang sepenuhnya.
Nakamoto sendiri mendakwa sebagai lelaki berusia 37 tahun yang tinggal di Jepun. Kenyataan palsu menurut ramai orang. Penggunaan bahasa Inggerisnya hampir sempurna, dan perisian Bitcoin tidak pernah didokumentasikan dalam bahasa Jepun. Tingkah laku yangpelik bagi seseorang yang mendakwa telah tinggal di Jepun sepanjang hayatnya. kerana di Jepun penggunaan banyak dalam bahasa jepun. code juga ada dalam bahasa jepun.

Mengkaji patern Satoshi Nakamoto

Sekarang, anda mesti membuat kesimpulan bahawa terdapat banyak misteri yang mengelilingi penemu Bitcoin. Ini membawa Stefan Thomas, seorang coder Switzerland dan ahli komuniti yang aktif. Dia memutuskan untuk melihat ke dalam waktu posting Nakamoto di dalam forum. Dengan lebih daripada 500 jawatan, ia perlu untuk mencari corak di dalamnya. Siasatannya menunjukkan hampir tidak ada posting antara jam 5 pagi, dan 11 pagi GMT. Sangat mungkin bahawa Nakamoto sedang tidur pada masa ini. Apabila melihat zon waktu yang berbeza di dunia, Nakamoto mungkin tinggal di bahagian Amerika Utara yang berada dalam Zon Masa Timur dan Zon Masa Tengah. Sebahagian dari Amerika Tengah, Caribbean dan Amerika Selatan adalah juga kemungkinan.
Senang mengetahui di mana Nakamoto mungkin hidup, tetapi ia masih membawa kita ke mana-mana lebih dekat dengan identiti sebenarnya. Adakah kita bercakap tentang seorang sahaja? Sesetengah orang menganggap beliau sebagai sebuah pasukan. Banyak coders yang terkenal berfikiran bahawa kod Bitcoin direka khas untuk seorang. Dan Kaminsky, seorang penyelidik keselamatan yang membaca kod itu, mengatakan bahawa Nakamoto boleh menjadi “sebuah pasukan” atau “pure genius”.
Yang berkata, banyak identiti telah disematkan pada pemaju Bitcoin sejak bertahun-tahun.
Artikel 2011 di The New Yorker yang ditulis oleh Joshua Davis mencadangkan bahawa identiti Nakamoto telah disematkan ke beberapa individu yang mungkin. Yang paling ketara antara mereka ialah ahli sosiologi ekonomi Finland Dr Vili Lehdonvirta dan pelajar Ireland Michael Clear. Kedua-dua Lehdonvirta dan Clear bertindak balas dengan sangat menafikan ini.
Pada Oktober 2011, Adam Penenberg mendakwa dia mendapati bukti menunjukkan Neal King, Vladimir Oksman dan Charles Bry boleh menjadi Nakamoto. Sebagai penulisan wartawan penyiasatan untuk Fast Company, dia mendapati mereka bersama-sama mengajukan permohonan paten yang mengandungi frasa “computationally impractical to reverse”. Ini juga digunakan dalam kertas putih(whitepaper) Bitcoin. Untuk menambah lebih banyak bukti, beliau menunjukkan bahawa nama domain bitcoin.org telah didaftarkan tiga hari selepas paten telah diajukan. Mereka semua menafikan menjadi Nakamoto.
Pada Mei 2013, Ted Nelson membuat spekulasi bahawa Shinichi Mochizuki adalah Satoshi Nakamoto. Mochizuki adalah ahli matematik Jepun. Spekulasi ini ditolak dalam sebuah artikel di The Age The Newspaper, tanpa mengaitkan sumber penolakan tersebut.
Juga pada tahun 2013, Nakamoto dikaitkan dengan Ross William Ulbricht, pemilik Jalan Sutera. Pautan ini diterbitkan dalam karya tulis yang ditulis oleh dua ahli matematik Israel, Dorit Ron dan Adi Shamir. Mereka berdasarkan ini pada analisis Blockchain. Mereka kemudiannya menarik balik tuntutan mereka.
Pada bulan April 2014, penyiasat dari Aston University mengaitkan Nick Szabokepada Whitepaper Bitcoin menggunakan analisis stylometric. Szabo adalah peminat mata wang yang decentralized dan menerbitkan sebuah post mengenai “bitgold,”. Tuntutan itu tidak benar-benar diambil serius walaupun penyiasat mendakwa bahawa ia adalah teori yang jauh-jauh.

Dorian Nakamoto
Tetapi spekulasi yang paling terkenal hingga kini datang pada bulan Mac 2014. Satu artikel dalam majalah Newsweek, yang ditulis oleh wartawan Leah McGrath Goodman, mengenali Dorian Satoshi Nakamoto. Sebagai seorang warga Jepun yang tinggal di California, dia mungkin sesuai dengan pengkajian  untuk Newsweek. Malangnya, Dorian Nakamoto segera menafikan segala-galanya.

“Saya tidak mencipta, mencipta atau sebaliknya bekerja pada Bitcoin. Saya tanpa syarat membantah laporan Newsweek. “

Dia juga memfailkan tuntutan undang-undang terhadap Newsweek setelah mempunyai seorang wartawan yang sering mengekorinya dan mengejarnya dengan samada dirumah atau keluar kereta setiap kali dia keluar. Masyarakat Bitcoin, yang diketuai oleh Andreas Antonopoulos memulakan kempen penggalangan dana untuk menyokong Dorian Nakamoto.
Laporan Newsweek telah menyebabkan orang ramai seluruh dunia mencari identiti Satoshi Nakamoto. Mungkin perkara paling penting tentang hal ini adalah bahawa ia membuat Nakamoto sebenar memecah keheningan yang panjang. Di sebuah forum p2pfoundation, Satoshi Nakamoto menjawab dengan kata-kata berikut:
Satoshi Nakamoto – > “Saya bukan Dorian Nakamoto.”
Jadi jika ada satu perkara yang dapat kita pastikan, itu adalah hakikat bahawa kita tidak tahu apa-apa tentang siapa Satoshi Nakamoto sebenarnya. Adakah dia seorang jenius yang bertanggungjawab untuk membangunkan protokol revolusioner? Atau adakah Satoshi Nakamoto nama samaran untuk sebuah pasukan? Nakamoto dipercayai mempunyai kira-kira satu juta bitcoin. Identiti beliau tetap menjadi salah satu rahsia misteri yang paling banyak dipertanyakan di dunia.
apa pun mesteri kekal misteri.