Trader Lagenda Yang Mengaut Keuntungan $10 Billion - Market Demon

Tuesday, April 17, 2018

Trader Lagenda Yang Mengaut Keuntungan $10 Billion
Dalam artikel kali ini, kita akan menyingkap kehidupan dan legasi salah seorang trader yang paling terkenal di zamannya namun anda mungkin tidak pernah mendengar namanya. Ini adalah seorang trader yang bukan sahaja membuat sejumlah besar wang dalam pasaran tetapi seseorang yang dikatakan telah mencipta Price Action Trading dan Japanese Candlestick. Kebanyakan konsep teras yang kita gunakan dalam trading pada hari ini datang daripada beliau.

Mari kita telusuri sedikit sebanyak latar belakang trader yang dikenali sebagai “God of The Market” di zamannya.

Munehisa Homma, seorang peniaga beras Jepun yang tinggal di kota Sakata antara tahun 1725 dan 1803. Beliau dilahirkan dalam keluarga peniaga beras yang terkenal dan telah memperoleh sejumlah besar kekayaan sewaktu Homma dilahirkan.

Pada zaman remajanya, ayah Homma membiarkan dia menjalankan sebahagian besar perniagaan beras keluarganya. Oleh kerana beliau tinggal di bandar Sakata, Homma memutuskan bahawa ia adalah idea yang baik untuk pergi dan berdagang di pertukaran beras kecil yang terletak di pelabuhan. Pertukaran beras terbesar pada waktu itu berada di bandar Osaka, tetapi terlalu jauh untuk Homma pergi sendirian sehingga beliau harus membuat perdagangan dengan para pedagang di pelabuhan Sakata sahaja.

Apabila ayah Homma meninggal dunia, keseluruhan perniagaan beras telah diserahkan kepadanya dan beliau memutuskan untuk melakukan perjalanan ke Osaka untuk pergi dan berdagang di pertukaran beras di sana. Pertukaran beras Osaka sangat berbeza dengan pertukaran Sakata di mana Homma telah berdagang sejak beliau remaja. Pada pertukaran Sakata, anda hanya boleh menjual beras di pertukaran itu dengan peniaga beras lain, tetapi di pertukaran Osaka mereka mempunyai sistem di mana anda boleh menjual beras yang sebenarnya tidak disampaikan secara fizikal tetapi melalui kupon yang diberikan oleh peniaga beras .

Sistem dagangan beras pada dasarnya adalah versi pertama di dunia tentang apa yang kita ketahui hari ini sebagai pasaran niaga hadapan (Futures Market).

Seperti kebanyakan pedagang beras lain pada masa itu, Homma sangat berminat untuk menjual beras melalui sistem kupon ini kerana beliau tidak perlu benar-benar tahu jika terdapat beras yang tersedia untuk diperdagangkan pada masa kupon penghantaran yang dinyatakan tetapi hanya perlu tahu harga beras yang mungkin berada pada saat penghantaran ditetapkan.

Mencipta Japanese Candlestick


Pada masa itu, Homma menemui banyak konsep trading yang akhirnya menjadi terkenal termasuk candlestick yang kita semua tahu dan gunakan dalam trading kita hari ini. Corak candlestick yang beliau dapati membentuk dasar utama strategi dagangannya kerana ia membenarkannya melihat apa psikologi keseluruhan orang di pasaran, yang memberi kelebihan besar kepada semua trader lain di pasaran. Tidak ada seorang pun yang mengetahui dengan tepat ketika Homma menemui corak-corak candlestick, tetapi dia telah menemuinya sebelum 1755, seperti pada tahun 1755 ia mengeluarkan salah satu buku trading yang pertama, sebuah buku berjudul "The Fountain Of Gold - The Three Monkey Record Of Money" yang di dalamnya beliau membahas mengenai bagaimana memahami psikologi trader lain adalah penting jika seseorang itu mahu berjaya dalam pasaran beras. Dia hanya tahu ini berdasarkan corak candlestick yang beliau dapati kerana ia menunjukkan keadaan emosional para trader di pasaran.

Homma dikatakan telah mencapai keuntungan bersamaan $10 billion pada hari ini.

Perkara yang membuat Homma begitu berjaya adalah hakikat bahawa beliau adalah trader pertama yang menyedari bahawa pergerakan harga yang terjadi di pasaran beras bukanlah dari keputusan yang rasional dan logik seperti kebanyakan trader percaya, tetapi kerana trader membuat keputusan berdasarkan emosi seperti ketakutan dan ketamakan. Walaupun pada masa kini ini adalah konsep trading yang terkenal, dulu ia memberikan Homma kelebihan yang besar terhadap rakan-rakannya, kerana beliau dapat melihat dari cartanya ketika mereka berada dalam masalah pada perdagangan mereka dan ketika mereka mungkin membuat keputusan emosi mengenai kedudukan mereka. Cara Homma mampu mengesan semua ini adalah dengan membuat carta candlestick pada kertas yang berdasarkan tindakan seharian dalam pasaran beras.

Homma mendapati pola yang berulang pada pasaran, kebanyakan corak candlestick yang kita kenal hari ini berasal dari dia. Dia adalah orang pertama yang benar-benar mendokumentasikan semua corak yang berbeza dan memberikan definisi mengenai penampilan mereka di pasaran. Sekiranya bukan darinya, maka mengikuti dan memahami apa yang berlaku dalam pasaran hari ini mungkin akan sangat sukar.

Bukan sahaja Homma yang pertama mengesan pasaran beras menggunakan carta, beliau juga merupakan trader pertama yng mengatakan pasaran bergerak dalam trend.

Homma telah menjadi trader yang berjaya di pertukaran beras Osaka dan kerajaan Jepun telah mendapatkan perkhidmatannya sebagai penasihat kewangan. Kemudian dalam kehidupan Homma bekerja dengan kerajaan, maharaja Jepun memberinya gelaran samurai yang dihormati, salah satu penghormatan yang paling tinggi yang dapat dicapai di Jepun pada masa itu. Kisah yang hebat bagi seorang lelaki yang bermula hanya dengan berdagang beras.