6 Ciri-Ciri Li Ka-shing (Jutawan Asia) - Market Demon

Thursday, May 3, 2018

6 Ciri-Ciri Li Ka-shing (Jutawan Asia)

Related image

Li Ka-shing adalah pelabur dari negara Hong Kong. Beliau juga seorang yang dermawan dan jutawan perniagaan. Beliau adalah orang ke-2 terkaya di Asia mengikut "Bloomberg Billionaires Index”. Beliau dilahirkan di Chaozhou dari wilayah Guangdong di China pada tahun 1928. Li Ka-shing adalah keturunan Teochew yang kadangkala disebut sebagai ‘Jews of the East’. Selain itu, tajuk-tajuk yang dicipta oleh penulis Leo Paul Dana dalam bukunya seperti Entrepreneurship in Pacific Asia, Past, Present & Future.

Bapa Li Ka-shing meninggal dunia ketika beliau berusia 14 tahun dan beliau tidak mempunyai pilihan lain selain berhenti sekolah lebih awal untuk menyara keluarganya. Seterusnya, beliau mendapat pekerjaan di sebuah syarikat perdagangan plastik, di mana beliau bekerja selama 16 jam sehari. Pada tahun 1950, Li Ka-shing mula menubuhkan syarikatnya sendiri. Dari situ, beliau mampu membina empayar berbillion dollar yang terdiri daripada pembuatan, peruncitan, teknologi, elektrik dan pelbagai pelaburan dalam kelas aset termasuk komunikasi dan hartanah. 

Berapakah Nilai Keuntungan Li Ka-shing Hari Ini?
Menurut Forbes, kekayaan bersih beliau kira-kira $29 billion. 

Apa Yang Dilakukan Oleh Li Ka-shing Sekarang?
Li Ka-shing adalah salah seorang daripada jutawan yang paling murah hati di Asia, yang mengetuai pelbagai inisiatif dermawan seperti Yayasan Li Ka-shing dan Pusat Li Ka-shing di Sekolah Perubatan Universiti Stanford. 

Walaupun, beliau adalah antara orang yang terkaya di dunia, beliau sering lalui pelbagai cabaran dan tidak sentiasa berjaya. Dengan pengalaman bertahun-tahun dalam perniagaan semasa hidupnya, beliau juga boleh dijadikan contoh untuk menjadi prinsip panduan bagi orang yang bercita-cita untuk berjaya. Beliau juga adalah lambang kejayaan walaupun terdapat beberapa perkara yang di sebalik beliau pernah alami. 

Berikut Adalah 6 Tips Dan Ciri Untuk Kejayaan Li Ka-shing

1. Sebagai pemimpin yang berjaya, seseorang perlulah menghabiskan lebih lama daripada masa yang lain untuk merancang masa depan. 

2. Bila pasaran menjadi bearish/menurun, beliau tidak pernah terlalu pesimis (mudah kecewa) dan walaupun pasaran bullish/menaik beliau tidak akan terlalu optimis (yakin/harapan baik). 

3. Reputasi yang kukuh untuk diri sendiri dan perniagaan adalah aset ternilai yang tidak dicerminkan/direfleksikan dalam akaun tahunan. 

4. Ia bukan satu masalah atas keyakinan anda, jika anda tidak rendah diri atau tidak ada sifat baik hati, anda tidak akan mencapai kejayaan yang sebenar. 

5. Sikap dan kebijaksanaan adalah perkara yang sama penting untuk berjaya. Seseorang pemimpin yang jujur memberikan inspirasi kepada orang lain dari segi kehebatan. 

6. Kunci kepada kejayaan terletak pada keupayaan diri sendiri untuk menerima perubahan dan menyesuaikan diri.

Tonton Video Biografi Li Ka-shing di bawah: