Alan Turing: Bapa Komputer dan Cryptography - Market Demon

Thursday, May 24, 2018

Alan Turing: Bapa Komputer dan CryptographyKita sering dengar tentang cryptocurrency itu cryptocurrency ini. Bitcoin, Ethereum, Litecoin dan bermacam lagi. Cryptograph yang telah menjadi tunjang utama bagaiman blockchain berfungsi melalui hashing dan juga private key. Adakah anda tahu dari mana asal usul cryptography itu sendiri atau bermaksud di mana lahirnya sebuah komputer?

Baca tentang Hashing disini.

Kalau yang pernah tonton filem "The Imitation Game", anda pasti kenal watak yang dibawa oleh Benedict Cumberbatch iaitu Alan Mathison Turing. Bagi yang belum, penulis sarankan tonton dan ambil iktibar dari filem itu kerana banyak unsur sejarah dan moral yang dapat diambil.

Alan Turing, seorang cendekiawan yang bijak dan pintar, telah menghasilkan satu mesin yang mencorak dunia moden kini. Namun wira ini tidak mendapat layanan yang sepatutnya sebagai seorang manusia hanya kerana beliau adalah seorang homoseks atau gay.

Asal-usul Alan Mathison Turing

Alan Turing dilahirkan pada 23 Jun 1912, anak kedua selepas abangnya John hasil daripada Julius Mathison dan Ethel Sara Turing. Nama Turing adalah nama yang agak asing bagi keluarga English, bukan dari golongan bangsawan tetapi dari golongan kelas pertengahan yang sangat pentingkan Pendidikan. Bapanya, Julius bekerja di Indian Civil Service dan bertemu ibunya, Ethel, anak kepada ketua jurutera di Madras Railways. Ethel mengandungkan Alan di British India, di bandar Chatrapur, tetapi beliau dilahirkan di Paddington, London.

Di usia muda lagi beliau sudah menunjukkan bahawa beliau seorang yang sangat pintar dimana semua guru-gurunya akui tetapi tidak menghormatinya. Apabila Turing masuk ke sekolah yang terkenal, Sherborne School, pada usia 13 tahun, beliau sangat tertarik dengan matematik dan sains.
Nota-nota peribadi Turing mengenai teori kerelatifan menunjukkan penghargaan peringkat darjah, tetapi beliau hampir dihalang daripada mengambil sijil sekolah kerana bimbang beliau akan memalukan sekolah dengan kegagalan. Turing berjaya meneruskan sesi persekolahan kerana terdapat seorang lagi rakannya yang mampu berinteraksi dengan beliau secara intelektual. Orang itu adalah Chris Morcom. Mereka sering bersama sehingga Turing sangat tertarik dengan Morcom. Tertarik yang bermaksud mempunyak perasaan. Tetapi Morcom tidak mempunyai usia yang panjang. Beliau meninggal pada Febuari 1930.

Selepas Sherborne, beliau menyambung pelajaran ke King’s College (kini dikenali sebagai University of Cambridge), Cambridge, England. Beliau menuntut pada tahun 1931 hingga 1934. Beliau menghasilkan dissertation yang membuktikan ‘Central Limit Theorem” yang menjadikan beliau seorang fellow pada hari graduasi.

Seterusnya pada tahun 1936, Turing menghasilkan sebuah artikel bertajuk “On Computable Numbers, with An Application to the Entscheidungsproblem” dimana beliau menerangkan tentang mesin universal (Turing Machine) yang mampu mengira (compute) apa sahaja yang boleh dikira: konsep asas komputer moden.

Untuk dua tahun berikutnya, Turing mempelajari matematik dan cryptology di Institute of Advanced Study di Princeton, New Jersey. Selepas menamatkan Ph.D. beliau kembali ke Cambridge dan menjadi pekerja sambilan di Government Code and Cypher School, organisasi code-breaker British.

Kesedihan kehilangan rakan karib, Chris Morcom 1930


Turing sangat tertarik dengan Cristopher Morcom. Beliau belajar berkomunikasi dengan lebih dan menjadi lebih pintar dalam akademik dengan kehadiran Chris dalam hidupnya. Tetapi Chris mati dengan mengejut kerana tuberculosis. Kerana terlampau sedih, Turing sampai percaya bahawa minda Chris masih hidup di mana-mana. Emosi yang teruk dialami oleh Turing membuatkan dia berminat untuk mengambil tahu tentang emosi dan minda dan menjalankan kajian yang lebih mendalam tentangnya.

Pengasas kepada Komputer Moden


Pada 1936, Turing menerbitkan satu artikel yang dikenali di seluruh dunia pada masa kini.
Turing menganalisis apa yang dimaksudkan untuk manusia mengikut satu metod yang pasti atau satu prosedur untuk dilakukan. Untuk mencapai matlamat ini, beliau mencipta satu idea “Universal Machine” yang boleh menyahkod dan melakukan apa sahaja yang disuruh. 10 tahun kemudian beliau menukar idea ini kepada lebih praktikal untuk komputer elektronik, yang mampu menjalankan program.

Menyelesaikan Kod Enigma 1939
Selepas dua tahun di Princeton, Turing memutuskan untuk menyertai jabatan code-breaker.
Pada July tahun 1939, Polish Cipher Bureau memberikan Turing maklumat tentang mesin Engima yang digunakan Nazi Jerman dalam Perang Dunia Ke-2 untuk ditafsirkan. Selepas September 1939, beliau bersama ahli matematik yang lain di Beltchley Park mencipta satu mesin baru (The Bombe) yang mampu untuk menyahkod kan Enigma dalam skala yang besar.

Pertunangan yang singkat


Pada 1941, kumpulan Turing ‘Hut 8’ telah berjaya mempelajari kod komunikasi kapal selam Jerman yang sangat penting di peperangan Atlantik.
Sambil bekerja itu, Turing berkenalan dengan Joan Clarke dan meminangnya. Tetapi percintaan Turing dan Clarke tidak lama kerana Turing mengaku akan keadaan dirinya yang homoseksual. Selepas kejadian itu, Turing menjadi lebih yakin dengan status homoskesual beliau.
Pada tahun yang sama, Amerika telah menyertai peperangan itu bersama negara Allies.

Hubungan elektronik 1944

Turing juga mengkaji tentang inovasi yang lain ketika peperangan – Secara khususnya satu sistem yang mampu untuk encrypt dan decrypt dialog percakapan telefon.
Delilah, codename sistem itu, berjaya dia demonstrasi pada salah satu rekod ucapan Winston Churchill. Pekerjaan ini membolehkan Turing secara praktikal mengambil pengalaman dalam bidang elktronik dan seterusnya manjadikan beliau ketua dalam National Physical Laboratory (NPL).

Mencipta Komputer Elektronik pertama 1946

Pada 1946, Turing menghasilkan reka bentuk yang teliti tentang Automatic Computing Engine (ACE).
Ini adalah komputer digital pertama dalam era moden mampu menyimpan data dalam memorinya. Laporan beliau menekankan tentang kebolehan mesin ini sebagai revolusi teknologi dalam mengubah dunia. Namun ketika ini, hubungan beliau dengan NPL telah menjadi kelam seterusnya putus selepas beliau keluar dari kumpulan itu pada 1948, sebelum prototaip ACE keluar pada 1950.

Bolehkah Mesin Berfikir 1950

Turing berpindah ke University of Manchester dimana jurutera elektronik sudah membuat kajian tentang penyimpanan data dalam komputer.
Sekarang beliau lebih fokuskan diri untuk kegunaan komputer. Objektif beliau adalah untuk mengkaji kebolehan mesin untuk melawan fikiran manusia. Pada 1950, beliau menerbitkan sebuah lagi artikel tentang idea “imitation game” untuk membandingkan hasil fikiran manusia dan juga mesin dalam ujian “Turing Test”. Artikel ini adalah asas untuk bidang Artificial Intelligence.

We can only see a short distance ahead, but we can see plenty there that needs to be done.
-Turing on the challenge of machine intelligence, 1950-

Teori sebuah kehidupan 1951

Turing sekali lagi menukar bidang dalam sektor saintifik yang baru tetapi memerlukan beliau untuk mengeksploitasikan komputer Manchester.
Ia adalah masalah untuk memahami corak kehidupan dari segi biologi. Turing memberikan idea dan pencerahan dalam terma interaksi kimia dan mencipta satu persamaan untuk mereka. Teori ini siap pada 1951 dan masih kekal relevan sebaai rujukan sehingga kini.

Salah laku homo 1952


Homoseksualiti adalah satu kesalahan di Britain sehingga tahun 1967 dan Turing didapati bersalah selepas mempunyai hubungan sulit bersama lelaki muda yang dapat dijejaki oleh polis.
Beliau tidak dimasukkan dalam penjara tetapi bersetuju untuk tinggal di dalam rumah dengan pengawasan dan mengambil ubat hormon. Kesemua kerja Turing disekat dan ini menyebabkan segala hubungan dengan kerajaan telah terputus.

Tahun terakhir 1954Masalah Turing tidak berakhir disini. Beliau dianggap sebagai risiko awam, beliau diganggu oleh polis.
Akhirnya Alan Turing dijumpai mati oleh seorang pencuci pada 8 Jun 1954. Beliau dikatakan mati disebabkan racun cyanide. Disebelahnya terdapat sebiji epal yang sudah digigit dipercayai direndam dalam racun sebelum Alam memakannya. Keputusan mahkamah adalah beliau membunuh diri.