Bijak Wang Dan Masa Hadapan - Market Demon

Sunday, May 6, 2018

Bijak Wang Dan Masa Hadapan


Pada skala 1 hingga 10, adakah kita pernah terfikir dan tanya kepada diri sendiri untuk perancangan kewangan kita pada masa hadapan. Adakah kita sanggup hadapi apa akan terjadi pada  20, 30 tahun akan datang? Adakah anda masih bekerja keluar awal pagi, balik lewat malam demi untuk meneruskan kehidupan serta terikat dengan pekerjaan anda? Jadi adakah perancangan wang dan masa ini penting bagi seseorang individu? Berapa pentingnya kepimpinan diri kita dalam memastikan perancangan  jangka panjang kita?

Untuk melakukan sesuatu yang besar pada masa hadapan, kita perlulah meletakkan satu asas yang baik serta perancangan yang kukuh untuk menikmati kekayaan pada masa depan dengan melalui langkah yang bijak, kita perlu peka terhadap tiga faktor ini:


Individu yang boleh menaikkan anda- jika kita mengelilingikan diri kita dengan individu yang berkaliber tinggi ataupun yang sependapat dengan kita, yang berminat mempelajari mengenai perniagaan, ekonomi, pelaburan dan perancangan kewangan.

Sebaliknya, jika kita membuang masa kita bergaul dengan orang tidak membantu kita yang hanya ingin menayangkan gaya hidup mewah mereka walhal mereka mungkin berada dalam beban hutang yang semakin lama semakin bertambah. Jika kita mudah terpengaruh mungkin akan seperti mereka - tenggelam jauh ke dalam masalah kewangan. 


Perancangan masa- jika kita melatih diri untuk berfikir dan merangka strategi jangka pendek, sederhana, dan terutama jangka panjang, maka kita akan lebih berkemampuan untuk melaksanakan apa yang masih kita ingin kan pada masa hadapan. Ini akan membantu kita menangguhkan perbelanjaan sekarang supaya kita dapat mengumpul kekayaan pada masa depan. Jelas kemudian, melalui penjimatan dan pelaburan yang konsisten. 

Tetapi jika kita menegaskan pada masa yang sangat baik hari ini tanpa perhatian yang cukup untuk esok, kita tidak boleh membesar kekayaan masa depan.


Kecenderungan untuk belajar- khususnya mengenai pelaburan dan perancangan kewangan. Jika kita ingin mengetahui dan menggunakan prinsip pengurusan wang dengan lebih cekap dari situ kita akan belajar untuk mengawal risiko pelaburan dengan cara yang lebih baik lagi.

Walau bagaimanapun, jika kita hanya mahu mempunyai masa yang hebat hanya untuk hari ini sahaja dan bergantung sepenuhnya kepada satu pekerjaan sahaja dan juga jika itu termasuk semua wang yang kita boleh pinjam di bank, maka kita tidak boleh berjaya dalam menguruskan kewangan.

[Baca: Bankrap: Adakah Dunia Anda Sudah Kiamat?]