"Bitcoin Adalah "Bubble", Tetapi Blockchain Adalah Masa Depan" - Jack Ma - Market Demon

Friday, May 18, 2018

"Bitcoin Adalah "Bubble", Tetapi Blockchain Adalah Masa Depan" - Jack Ma

“ Bitcoin is a Bubble, but Blockchain is a future”  kata Jack Ma Pengasas Alibaba  di 2nd World Intelegence Conference di Tianjin pada 16 May 

Ma berkata beliau telah menjalankan penyelidikan terhadap Blockchain  selama bertahun-tahun, dan yakin dengan potensi Blockchain untuk menangani isu privasi dan keselamatan data untuk masyarakat di semua peringkat seperti  kerajaan, syarikat dan individu dalam "era data besar." Dia menegaskan bahawa keselamatan adalah keutamaan bagi e-commerce conglomerate, yang melaporkan pendapatan sebanyak $39.9 billion dan mempunyai jumlah dagangan "trilions of transactions."

Pada Jack Ma, yang menyedihkan banyak perhatian yang dihadapi oleh industri Blockchain adalah dari spekulator yang melihat blokchain sebagai "lombong emas yang besar." Jack Ma berhati-hati terhadap Bitcoin walaupun pada kemuncaknya pada Disember 2017.

"Saya tidak tahu tentang Bitcoin sama sekali, saya sangat hairan, walaupun ia benar-benar boleh berfungsi, peraturan perdagangan global dan sistem kewangan akan berubah sepenuhnya, saya tidak fikir kita sudah bersedia. Saya masih memberi perhatian kepada Alipay  menggunakan Dolar AS, dan euro.Kami mempunyai pasukan yang mempelajari blockchain, tetapi Bitcoin bukanlah sesuatu yang saya mahu kejar. Kami tidak peduli tentang Bitcoin. "

Tahun lepas, Jack Ma menjadi lelaki terkaya di Asia menurut Bloomberg, dengan nilai bersihnya melonjak menjadi $41.8 bln. Aplikasi pembayaran mudah alih yang sangat popular Alipay dikendalikan oleh Alibaba Ant Financial, dilaporkan mempunyai pengguna 450 juta pengguna.

Seawal musim panas 2016, Ant Financial, memperkenalkan teknologi blockchain untuk mempertingkat akauntabiliti dalam kerjanya dengan Industri Amal China, untuk mengambil ahli blockchain di syarikat pada tahun berikutnya.