Donald Trump Akan Bertemu Dengan Kim Jong Un Di Singapura - Market Demon

Sunday, May 13, 2018

Donald Trump Akan Bertemu Dengan Kim Jong Un Di Singapura


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump berkata beliau akan bertemu dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un pada 12 Jun di Singapura pada sidang kemuncak pertama antara pemimpin kedua-dua negara tersebut

"Pertemuan yang sangat dinantikan antara Kim Jong Un dan saya sendiri yang akan dilakukan di Singapura pada 12 Jun ini. Kami akan cuba menjadikannya masa yang sangat istimewa untuk berbincang mengenai hal dunia!" Kata Trump di Twitter.

Kedua-dua pemimpin itu dijangkakan akan membincangkan program pembangunan dan ujian senjata nuklear Korea Utara, yang telah menjadi isu ketegangan yang lama di antara Washington dan Pyongyang.

Trump berkata bahawa dia percaya Kim mahu membawa Korea Utara "ke dunia sebenar" dan mempunyai harapan yang tinggi dalam pertemuan yang dirancang ini, yang akan menjadi pertama dalam sejarah dunia diantara presiden AS dan pemimpin Korea Utara itu.

"Saya fikir kami mempunyai peluang yang sangat baik untuk melakukan sesuatu yang sangat bermakna," kata Trump. "ini merupakan antara pencapaian saya yang penting dalam sejarah".