Dua Firma Teknologi Kesihatan Menubuhkan Bidang Ekonomi Data Baru Menggunakan Teknologi Blockchain - Market Demon

Tuesday, May 22, 2018

Dua Firma Teknologi Kesihatan Menubuhkan Bidang Ekonomi Data Baru Menggunakan Teknologi Blockchain


Nebula Genomics dan Longenisis, dua firma terkemuka dalam artificial intelligence dan teknologi blockchain untuk penjagaan kesihatan, sedang membangunkan sebuah platform untuk menyimpan dan menukar data genomik. Menurut pelepasan itu, mereka juga bertujuan untuk menubuhkan satu penyelidikan baru bidang "ekonomi data kehidupan."

Nebula Genomics adalah syarikat bioteknologi yang berpangkalan di San Francisco yang kini menggunakan teknologi blokchain untuk "membina pasaran" untuk data klinikal. Longenesis adalah perkongsian yang berasal dari Hong Kong antara Insilico Medicine dan Bitfury Group, yang menjadikan platform pertama dalam teknologi blockchain dalam pertukaran data kesihatan.

Syarikat-syarikat ini dilaporkan akan menggunakan teknologi artificial intelligence dan blockchain untuk membangunkan platform untuk individu dan perkhidmatan penyediaan data, mengurus, bertukar dan lain-lain. Untuk mengautomasikan pengambilalihan data, projek ini akan menggunakan smart contracts. Profesor George Church, pengasas bersama Nebula Genomics berkata:

Dengan membenarkan individu dan perkhidmatan penyimpanan data yang besar seperti biobank, Nebula Genomics bertujuan untuk memberi insentif penjanaan data genomik. Dengan demikian, kami akan mengumpulkan data pada satu rangkaian di mana ia boleh diakses dengan mudah oleh penyelidik dengan mudah dan selamat. Dengan kata lain, kami akan membuat pasaran yang akan mewujudkan ekonomi yang saksama dan cekap untuk data genomik ini.

Longenesis sedang membangunkan platform yang berasaskan blokchain untuk menyimpan dan menukar data yang berkaitan dengan kesihatan seperti keputusan ujian makmal. Longenesis telah membina platform yang memusatkan kesemua data kesihatan, jadi platform kami saling melengkapi dengan baik. 

Nebula Genomics dan Longenesis mengatakan bahawa mereka akan menubuhkan dua fields baru. Yang pertama, microdataeconomics adalah mengenai kajian nilai data kehidupan yang digunakan untuk penemuan dadah seperti proteomik atau data mengenai struktur dan aktiviti molekul tertentu, baik dalam vitro dan vivo.Yang kedua adalah, macrodataeconomics ialah kajian mengenai nilai data kehidupan yang digunakan untuk menentukan kesihatan manusia seperti rekod kesihatan elektronik dan genomik. Awal bulan ini, pusat penyelidikan sains hayat AS yang berpangkalan di Scientist.com mendedahkan terdapat platform blockchain baharu yang dipanggil DataSmart. Platform berteknologi blockchain ini dilaporkan dibuat untuk melindungi data farmasi.