George Soros membeli $ 35 juta bon Tesla ketika memuatnaik saham Netflix di Amazon - Market Demon

Thursday, May 17, 2018

George Soros membeli $ 35 juta bon Tesla ketika memuatnaik saham Netflix di Amazon

Image result for george soros

Pada suku pertama 2018, firma pelaburan George Soros membeli bon Tesla bernilai $ 35 juta. Tesla pada waktu ini sedang menghadapi masalah pengeluaran Model 3 dan rombakan pengurusan, sementara CEO Elon Musk telah dikritik kerana kepimpinannya terhadap syarikat itu. 

Pengurusan Dana Soros juga membeli sejumlah besar saham Amazon dan Netflix, tetapi dalam masa yang sama menjual sahamnya di Twitter. 

Pembelian sejumlah besar bon Tesla pada suku pertama tahun 2018 ini, yang memberi tekanan kepada pengeluar kereta elektrik dan penaja utama. 

Pengurusan Dana Soros membeli ‘convertible note’ bernilai $ 35 juta, yang merupakan bon yang boleh ditukarkan ke dalam jumlah saham biasa tertentu, menurut penerbitan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) yang dikeluarkan pada hari Selasa. Bon boleh tukar akan berakhir pada Mac 2019. 

Tesla mempunyai permulaan yang sukar untuk tahun ini. Syarikat itu menghadapi masalah pengeluaran utama dengan model besar-besaran Model 3 dan pengurusan atasan, sementara CEO Elon Musk menghadapi kritikan setelah menolak pertanyaan penganalisis mengenai panggilan pendapatan yang luar biasa baru-baru ini. 

Pembuat kereta elektrik banyak bergantung kepada pasaran hutang untuk mendapatkan wang. Tahun lepas, berlaku kenaikan sebanyak $ 1.8 bilion dalam tawaran bon "junk" pertama yang tinggi. Sesetengah penganalisis mencadangkan bahawa Tesla mungkin perlu mengumpul lebih banyak wang untuk membolehkan ia terus beroperasi. 

Tetapi kini terdapat suasana bercampur-campur dari pelabur kepada pihak Tesla. Saham turun hampir 9 peratus dari tahun ke tahun dan pada akhir bulan Mac, peniaga banyak bertaruh terhadap bon Tesla. 

Pemfailan SEC suku tahunan tidak memberi ulasan mengapa firma Soros membeli bon Tesla, tetapi ia memberi gambaran umum tentang dana yang sedang dibeli dan dijual. Pembentangan itu dikeluarkan pada 15 Mei, 45 hari sejak akhir suku pertama, kenungkinan kedudukan dana adalah berbeza. 

Image result for amazon

Amazon kembali dalam dunia fesyen Selepas membuang keseluruhan stok Amazon pada suku keempat 2017, Soros Fund Management membeli 51,200 saham dalam e-dagang dan gergasi awan dalam tiga bulan yang berakhir pada 31 Mac. Saham Amazon bernilai $ 74.1 juta. Amazon telah menjadi salah satu saham teknologi terbaik pada tahun ini, lebih daripada 34 peratus tahun ini. 

Dana Soros juga dimuatkan pada 20,800 saham Alphabet. Netflix juga menjadi kegemaran dana lain. Setelah membeli stok yang besar dalam gergasi penstriman pada suku keempat 2017, Soros Fund Management memperoleh 148,500 saham pada suku pertama tahun ini. Netflix menunjukkan suku pertama yang sangat kuat, menambah lebih ramai pelanggan untuk perkhidmatannya melebihi jangkaan pasaran. 

Dana Soros juga telah membuang 34 100 unit saham dari Twitter, manakala pada suku keempat 2017 membuang semua sahamnya dalam Facebook.


Baca juga : 3 Kunci Perniagaan Manfaat daripada Blockchain