Infinity Stones dan Kuasanya - Market Demon

Tuesday, May 8, 2018

Infinity Stones dan Kuasanya


Marvel Cinematic Universe


Di dalam Marvel Cinematic Universe (MCU), terdapat 6 batu luar biasa yang dikenali sebagai Infinity Stones. 

The Collecter menyatakan keenam-enam Infinity Stones tercipta selepas berlakunya kejadian Big Bang yang mencipta alam semesta. Sesiapa yang memilikinya akan memperoleh kekuatan yang tidak terbatas lantas membuatnya direbut oleh banyak watak antagonis di MCU dan salah satu antagonisnya adalah Thanos.

Before creation itself, there were six singularities, then the universe exploded into existence and the remnants of this system were forged into concentrated ingots... Infinity Stones. ~ The Collecter

Menurut sumber lain, Infinity Stones dicipta oleh Cosmic Entities

Setiap batu berlainan warna ini mempunyai keunikan dan kuasa tersendiri dan apabila dikumpulkan, separuh alam semesta boleh dihapus dengan satu petikan jari. Setiap batu mewakili aspek yang berbeza dari alam semesta iaitu Ruang, Realiti, Kuasa, Minda, Masa dan Jiwa .

1. Space Stone 


Batu yang berwarna biru ini juga dikenali sebagai Tesseract mempunyai kuasa untuk mencipta portal yang membolehkan penggunanya teleport kemana sahaja destinasi yang dituju.

2. Reality Stone


Batu yang berwarna merah ini juga dikenali sebagai Aether. Keunikan batu ini adalah ia dapat mengubah realiti keadaan sekelilingnya dengan apa yang penggunanya inginkan. Dalam erti kata lain, batu ini dapat mencipta ilusi untuk memperdaya sesiapa saja.

3. Power Stone


Batu warna ungu ini menganugerahkan penggunanya dengan kekuatan yang luar biasa. Ia meningkatkan keupayaan fizikal pengguna dan membolehkannya untuk memanipulasi tenaga, yang apabila digunakan pada potensi penuh, mempunyai kuasa yang cukup untuk memusnahkan seluruh planet ketika melepaskannya. Muncul pertama kali di dalam Guardian Of The Galaxy kita boleh lihat Eson The Seacher yang memiliki batu ini dapat menghapuskan seluruh planet dengan mudah sekali.

4. Mind Stone 


Batu ini memberikan kepada penggunanya kebolehan mental yang berkuasa, seperti kuasa untuk menundukkan minda orang lain, menunduk mereka kepada kehendak pengguna. Batu itu juga dikatakan meningkatkan kecerdasan mereka yang mampu menggunakannya. 

5. Time Stone 


Sebelum dimiliki oleh Thanos, ia disimpan di dalam The Eye of Agamotto. Apabila digunakan oleh seseorang yang mempunyai pengetahuan dan berkemahiran ia dapat mengawal aliran masa, sama ada pada skala kecil atau besar-besaran, terutamanya untuk mengembalikan sesuatu kepada keadaan terdahulu, untuk mempercepatkan masa untuk melakukan perubahan yang belum berlaku, atau menguncinya dalam time loop, menetapkan keadaannya sehingga pemiliknya itu menghentikan kesannya.

6. Soul Stone 


Tidak banyak info yang diketahui tentang kuasa soul stone ini tapi yang pasti sebelum Thanos berjaya memperoleh batu ini, dia membunuh anak kesayangannya iaitu Gamora sebagai syarat untuk mendapatkan batu ini. Dikatakan ia membolehkan penggunanya untuk mencuri, mengawal, dan mengubah jiwa-jiwa yang hidup dan mati. Apabila Soul Stone mengumpul jiwa seseorang, ia menyimpan jiwa itu di dalam batu itu sendiri-sama ada di alam semesta tersendiri atau dunia aneh.