Infosys Bekerjasama Dengan 7 Bank Untuk Rangkaian Kewangan Perdagangan Blockchain - Market Demon

Friday, May 18, 2018

Infosys Bekerjasama Dengan 7 Bank Untuk Rangkaian Kewangan Perdagangan Blockchain

IT India, Infosys sedang meneroka potensi teknologi blockchain untuk membawa kecekapan baru dalam pembiayaan perdagangan. 

Infosys Finacle, sebuah anak syarikat firma itu, pada hari rabu mengumumkan pembangunan rangkaian perdagangan yang dikenali sebagai India Trade Connect (ITC) dengan kerjasama tujuh bank swasta India, termasuk ICICI, Axis Bank, South Indian Bank dan Yes Bank. 

Rangkaian berasaskan blockchain direka untuk mendigitalkan proses perniagaan pembiayaan perdagangan dan meliputi bidang seperti pengesahan pemilikan, pensijilan dokumen dan pembayaran. 

ITC kini digunakan oleh bank untuk projek perintis, menggunakan penyelesaian berasaskan teknologi blokchain iaitu kepada, keadaan pelepasan, meningkatkan automasi dan ketelusan, dan membantu menguruskan risiko dalam perdagangan dan pembiayaan rantaian bekalan. Menurut Infosys, ITC telah dibina untuk menghalang "agnostik" untuk mencapai "membuktikan masa depan" rangkaian terhadap perubahan masa depan dalam teknologi. 

Sanat Rao, ketua pegawai perniagaan di Infosys Finacle, berkata beliau berharap dapat membawa lebih banyak bank ke dalam konsortium supaya mereka dapat mempelajari tentang potensi manfaat sistem teknologi blockchain.

Rao berkata:
Digitization proses pembiayaan perdagangan menggunakan teknologi lejar menawarkan potensi besar untuk menghapuskan perselisihan, mengurangkan kos dan meningkatkan pendapatan melalui produk perniagaan baru yang kini berdaya maju menggunakan teknologi moden.

Bank ICICI, yang baru-baru ini mengumumkan inisiatif pembiayaan perdagangan blockchain melibatkan lebih daripada 250 buah syarikat, mengatakan perkongsian "akan membolehkan automasi, meningkatkan ketelusan serta meningkatkan kecekapan seluruh operasi perdagangan dan rantaian bekalan."

“Ekosistem blockchain komprehensif, sekali gus menyumbang kearah penggunaan teknologi yang lebih luas,” kata Ajay Gupta, senior general manager di ICICI Bank.