Kenali Council of Elders Kita - Market Demon

Friday, May 18, 2018

Kenali Council of Elders KitaPada 12 Mei yang lalu, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad telah mengumumkan badan Council of Elders untuk membantu kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru menunaikan impian "100-Hari"

Dari kiri: Tun Daim, Tan Sri Robert Kuok, Tan Sri Zeti Aziz, Professor Jomo, Tan Sri Hassan Marican

Mereka akan mempunyai posisi yang kritikal sebagai penasihat kerajaan dan membantu memberikan panduan kepada kerajaan baru kerana kerajaan ini mempunyai pengalaman yang kurang dalam mentadbir negara.

Sebagai tambahan lagi mereka akan membantu bukan sahaja untuk janji 100-Hari, tetapi juga untuk melihat semula dan mengkaji bisnes kerajaan sebelum ini termasuklah 1Malaysia Development Berhad (1MDB)Mari kenali 5 orang yang bukan calang-calang orang ini:1. Tun Daim Zainuddin, 80, bekas Menteri Kewangan Malaysia


Tun Daim dikenali sebagai 'Mastermind" yang mengeluarkan Malaysia daripada kejatuhan ekonomi semasa krisis kewangan dunia pada 1980 dan 1990. Beliau menjadi Menteri Kewangan dua kali dibawah pemerintahan CheDet yang pertama.


Kerjaya:

1962-1965: Melibatkan diri dalam perkhidmatan perundangan dan penghakiman Malaysia 
1971: Terlibat dalam sektor hartanah di mana beliau terlibat dalam projek Taman Maluri, Cheras
1984-1991: Menteri Kewangan Malaysia
1984/5-2001: Bendahari UMNO (sejak 1984) dan Barisan Nasional (sejak 1985)
1999-2001: Menteri Kewangan Malaysia
2006: Dianugerhakan International Business Leader Award oleh majalah African Investor kerana kebijaksanaan beliau dalam melabur dalam International Commercial Banks (ICBs) yang beroperasi di Afrika. Penerima anugerah sebelumnya ialah Bill Gates, pengasas Microsoft, dan Sir Richard Branson, pengasas Virgin Airlines syarikat pernebangan tambang murah.

Kejayaan:

• Semasa menjadi Menteri Kewangan kali pertama, beliau membuat keputusan yang kontroversi yang berjaya membawa Malaysia dari lembah hutang yang bernilai RM6.8 billion lebih awal dari jangkaan dari tahun 1987 hingga 1989

• Menjalankan 4 pembaharuan yang strategik ketika menjadi Menteri Kewangan, seperti polisi luar yang aktif, Carried out four broad strategic reforms during his tenure as Financial Minister, iaitu penggerak sektor swasta, peranan sokongan sektor swasta, dasar luaran yang aktif, dan pemulihan perusahaan awam.

• Beliau juga diberi penghargaan kerana mencipta peluang kepada entrepreneurs melayu untuk bersaing di peringkat kebangsaan dan juga antarabangsa. Polisi itu masih digunapakai untuk membantu syarikat start up dan juga menstabilkan ekonomi negara.
2. Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, 70, Bekas Gabenor Bank Negara Malaysia BNM


Sejak tahun 2000 hingga 2016, Tan Sri Zeti Aziz berkhidmat sebagai Gabenor BNM yang ketujuh selepas berkhidmat sebagai "acting governor" pada dua tahun sebelumnya. Beliau adalah Gabenor perempuan yang pertama.

Kerjaya:

1979-1984: Penganalisis ekonomi untuk South-East Asia Central Bank Training dan Research Centre
2000-2016: Gabenor Bank Negara Malaysia yang ke-7
2005: Dianugerahkan 'World's Best Central Bank Governor' oleh majalah kewangan, Global Finance
2012: Dianugerahkan Islamic Development Bank Prize dalam Islamic Banking and Finance
2016: Menerima anugerah "Lifetime Achievement Award" di Central Banking Awards 2016 untuk kebolehan beliau untuk menyelsaikan isu Krisis Kewangan 97/98

Kejayaan:

• Memainkan peranan penting dalam menangani krisis kewangan Asia pada akhir 1990-an dengan memodenkan sistem kewangan Malaysia dengan pembaharuan dan perkembangan institusi kewangan negara.

• Melindungi kebebasan BNM dari kerajaan melalui Akta Bank Negara Malaysia 1999.

• Menyokong sektor perbankan Islam, Zeti terlibat dalam penubuhan Pusat Kewangan Islam Pendidikan Antarabangsa.

• Sebagai Gabenor wanita pertama BNM, Zeti membuka jalan bagi ramai wanita untuk memegang jawatan tertinggi dalam sektor perbankan.

• Di bawah Zeti, BNM menyeru prosiding jenayah terhadap 1MDB dan juga menampar denda jumlah yang tidak didedahkan pada hari dana negeri sebelum dia meninggalkan jawatan tersebut.3. Tan Sri Hassan Marican, 65, bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas


Tan Sri Hassan Marican perlu diberi pujian kerana mengubah Petronas dari sebuah syarikat minyak kecil menjadi salah satu daripada 500 syarikat teratas di dunia dari segi pulangan pendapatan.


Kerjaya:

1989-1995: Naib Presiden Kanan Kewangan untuk Petronas
1995-2010: Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas
2000: Kerajaan Perancis menganugerahkan Commandeur de la Legion D'Honneur
2001: Anugerah Persahabatan dianugerahkan oleh kerajaan Vietnam
2015: Menerima Anugerah Oil & Gas (O&G) Council’s Lifetime Achievement Award

Berikutan pemergiannya dari Petronas, Hassan Marican berkhidmat sebagai pengerusi Sembcorp Marine, Singapore Power, Pavilion Energy, Pavilion Gas, dan Lan Ting Holdings. Beliau juga berkhidmat di lembaga pengarah di Sarawak Energy, Lambert Energy Advisory, and MH Marican Advisory.


Kejayaan:

Di bawah kepimpinannya, Petronas menceburkan diri ke dalam industri automotif dengan menghasilkan enjin komersil pertama Malaysia. Kemudian, kebimbangan alam sekitar telah diambil kira apabila Petronas memperkenalkan Enviro 2000, sebuah kenderaan mesra alam yang menggunakan gas asli (NGV).

• Petronas juga mencipta bidang di arena antarabangsa apabila ia berjaya membina 'Triple Well' pertama di dunia di Sarawak.
4. Tan Sri Robert Kuok, 94, Jutawan

Dikenali sebagai "Sugar King of Asia", Tan Sri Robert Kuok adalah lelaki terkaya di Malaysia dan keenam terkaya di Asia Tenggara dengan nilai bersih USD15.4 bilion, menurut Forbes.

Kejayaan:

• Ahli perniagaan media yang malu memiliki Kuok Group, yang kebanyakannya ditangani olehnya atau ahli keluarganya. Beliau juga mengasaskan hotel Shangri-La pada tahun 1971.

• Kepentingan perniagaan Kuok Group telah menyumbang kepada pelbagai sektor ekonomi Malaysia, seperti perniagaan agribisnis, pengeluaran makanan, pengedaran filem, dan pelaburan hartanah. Kepentingan syarikat terdiri daripada ladang tebu, kilang penapis gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel, harta, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan.

• Selain pelbagai perniagaan di Malaysia, syarikatnya juga mempunyai pelaburan di beberapa negara lain termasuk Singapura, Thailand, tanah besar China, Fiji, dan Australia.

• Sumber kekayaan terbesar Kuok ialah di Wilmar International, syarikat peniaga minyak sawit terbesar di dunia.

5. Profesor Jomo Kwame Sundaram, 65, Ahli Ekonomi terkemuka

Cendekiawan terkemuka dan ahli ekonomi pembangunan, terutamanya di Asia Tenggara, Profesor Jomo Kwame Sundaram telah menulis lebih dari seratus buah buku serta mempunyai kertas akademik dan artikel bertulis dalam bidang ekonomi.

Kerja-kerja luasnya meliputi ekonomi pembangunan, ekonomi antarabangsa, dasar perindustrian, penswastaan, rasuah mencari pekerjaan, liberalisasi ekonomi, pengagihan ekonomi, aksi afirmatif, hubungan etnik, Islam, dan sejarah Malaysia.


Kerjaya:

1989-1991: Ahli Majlis Perundingan Ekonomi Negara
1982-2004: Profesor di Jabatan Ekonomi Gunaan, Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya
2005-2012: Penolong Ketua Pengarah dan Penyelaras Pembangunan Ekonomi dan Sosial dalam Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB
2008-2009: Penasihat kepada Father Miguel d'Escoto, Presiden Perhimpunan Agung PBB ke-63
2008-2009: Ahli Suruhanjaya Pakar [Stiglitz] Presiden Perhimpunan Agung PBB mengenai Pembaharuan Sistem Kewangan dan Kewangan Antarabangsa
2010-2012: G20 sherpa kepada Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon
2012-2015: Penolong Ketua Pengarah dan Penyelaras Pembangunan Ekonomi dan Sosial di Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB
2007: Menerima anugerah Wassily Leontief Prize untuk Advancing the Frontiers of Economic Thought
Sekarang: Tun Hussein Onn Chair in International Studies at the Institute of Strategic and International Studies in Malaysia


Kejayaan:

• Dengan Majlis Perundingan Ekonomi Nasional, Jomo bekerja pada dasar Pasca Ekonomi Baru dan cadangan reformasi dasar pasca-1990.

• Jomo merupakan penyokong awal langkah pengurusan akaun modal baru sebelum krisis kewangan Asia pada 1997 dan 1998, yang kemudiannya diperkenalkan oleh Tun Dr. Mahathir.

Di bawah kepimpinannya, PBB dan G24 (Bank of International Settlements) telah diakui sebagai satu-satunya organisasi antarabangsa yang memberi amaran tentang krisis 2007 hingga 2009 yang akan berlaku.