Mengenali Asas Carta & Candlestick - Market Demon

Thursday, May 24, 2018

Mengenali Asas Carta & Candlestick


Apa itu Candlestick?

Batang lilin (Candlestick) adalah satu komponen di dalam carta yang digunakan untuk membaca pergerakan harga sesuatu instrumen pelaburan. Pergerakan harga dipengaruhi pelbagai faktor seperti emosi psikologi, ekonomi semasa (sentiment) dan fundamental.

Perkara paling asas untuk menjadi seorang trader (pedagang) atau pelabur (investor) adalah mengenali candlestick. Dengan memahami candlestick, Teknikal Analisis boleh dijalankan.

Teknikal Analisis adalah data pattern di dalam pasaran yang digunakan untuk menganalisis sejarah pergerakan harga dan mencari peluang sejarah berulang kembali (history repeat itself) atau cara lain dengan terdapat bantuan terdapat indikator – indikator yang membantu anda membuat keputusan meramal harga akan datang.

Teknikal analisis sangat penting, ia membolehkan anda memaksimakan keuntungan dan meminimakan kerugian


Ini adalah batang lilin (candlestick) digunakan untuk pergerakan harga.

Perkara pertama untuk membaca candlestick ini adalah anda melihat warnanya. 

Hijau adalah Bullish menunjukkan harga close (tutup) lebih tinggi dari harga open (buka). Bermakna  hari ini harga mengalami kenaikan.

Merah adalah Bearish menunjukkan harga close (tutup) lebih rendah dari harga open (buka). Bermakna hari ini harga mengalami penurunan.

Sekiranya anda melihat candlestick berwarna hitam dan putih, hitam mewakili bearish (merah) dan putih mewakili bullish (hijau). Bacaan adalah sama.

Tips :-

Candlstick hijau - Bullish adalah merujuk kepada seladang. Seladang berjalan kepalanya mendongak ke atas. Jadi fikirkan ia menaik .

Candlestick merah - Bearish adalah merujuk kepada beruang. Beruang berjalan kepala dan badannya kebawah. Jadi fikirkan ia menurun.

Masih tidak faham? Mana mungkin faham kalau itu sahaja. Mari melihat satu persatu.


BULLISH CANDLESTICK

Bullish Candlestick
PENERANGAN

Open (buka) - Harga yang dibuka pada hari tersebut.

Close (tutup) - Harga yang ditutup pada hari tersebut.

High (tinggi) - Harga tertinggi pada hari itu.

Upper Shadow - Bayang – bayang atas itu menunjukkan harga naik pada harga tertinggi pada hari itu tetapi tidak bertahan dan turun semula ke paras real body 

Low (rendah) - Harga terendah pada hari itu.

Lower Shadow - Bayang - bayang bawah itu menunjukkan harga turun pada harga terendah pada hari itu tetapi tidak kekal dan naik semula ke paras real body

Mari kita cuba membaca di atas graf sebenar.

Contoh Candlestick Bullish

Untuk memudahkan pembacaan, saya mengambil contoh dari ini adalah dari pasaran saham Bursa Malaysia. Jadi bacaan adalah dengan Ringgit Malaysia.


Candlestick menunjukkan harga buka 1 unit saham pada hari ini dibuka pada RM4.91. Turun sehingga paras harga terendah pada RM4.61. Naik pada paras tertinggi RM5.37 turun dan tutup pada RM5.20. Konklusinya adalah Saham ini naik dengan kadar 0.29sen pada hari ini (Harga tutup - Harga buka)

BEARISH CANDLESTICK

Bearish Candlestick

PENERANGAN

Open (buka) - harga yang dibuka pada hari tersebut.

Close (tutup) - harga yang ditutup pada hari tersebut.

High (Tinggi) - Harga tertinggi pada hari itu.

Upper Shadow – Bayang – bayang atas itu menunjukkan harga naik pada harga tertinggi pada hari itu tetapi tidak bertahan dan turun semula ke paras real body.

Low (Rendah) -   Harga terendah pada hari itu.

Lower Shadow -   Bayang – bayang bawah itu menunjukkan harga turun pada harga terendah pada hari itu tetapi tidak kekal dan naik semula ke paras real body 

Mari kita cuba membaca di atas graf sebenar.

Candlestick menunjukkan harga buka 1 unit saham pada hari ini dibuka pada RM4.50. Turun sehingga paras harga terendah pada RM4.24. Naik pada paras tertinggi RM4.58 turun dan tutup pada RM4.29. Konklusinya adalah Saham ini turun dengan kadar 0.21sen pada hari ini ( harga buka - harga tutup)

Ini adalah bacaan untuk saham di Bursa. Cara pembacaan candlestick ini adalah sama di semua instrumen carta seperti saham luar negara seperti (Facebook, Goggle dll) / forex (USD, Euro dll) / cryptocurrency (Bitcoin, Ethereum dll) tetapi nilai bacaannya adalah berbeza mengikut instrumen. 

Contoh carta Cryptocurrency


Graf Bitcoin / USD

Carta menunjukkan 1 Bitcoin / USD


Buka - USD6943.1
Harga terendah - USD6753
Harga Tertinggi - USD8087
Tutup - USD7912

Bitcoin mengalami kenaikan pada hari ini pada 969 USD

Yang ditunjukkan diatas adalah 1 candlestick mewakili 1 hari. Anda boleh mengubah timeframe 1 candlestick kepada minit / jam / hari / minggu. 

Sekiranya anda mahu lebih penerangan ini, boleh ulangkaji di Youtube - Basic candlestick . Sekiranya anda ingin melihat graf - graf seperti ini dan melakukan kajian anda boleh melihat di laman web tradingview.com .

Saya sarankan anda mengulangkaji dan cuba - cuba membuka carta ini di laman web di atas untuk mendapatkan feel sebagai seorang trader.

Semoga artikel ini memberi pengetahuan serba sedikit kepada anda. 

Terima kasih dan semoga berjaya. 

Baca artikel lain mengenai Jenis - Jenis Chart dalam teknikal analisis