Orang Utama Dalam Blockchain [Bahagian 1] - Market Demon

Friday, May 25, 2018

Orang Utama Dalam Blockchain [Bahagian 1]

Image result for blockchain

1. Vitalik Buterin iaitu pengasas Ethereum, genius di sebalik tentang cryptocurrency yang bernilai pada hari ini iaitu Ethereum, beliau mula belajar tentang cryptocurrency dari bapanya sendiri. Selepas beliau membuat majalah Bitcoin pada tahun 2011, beliau menghabiskan masa selama 2 tahun untuk mempelajari teknologi blockchain, potensinya, dan aplikasi yang ditawarkannya. White paper Ethereum diterbitkan pada akhir 2013. Beliau kini menjadi Chief Scientist Ethereum Foundation dan mengetuai pasukan penyelidikan Ethereum, yang mengekalkan teknologi yang teras cryptocurrency dan berfungsi pada versi protocol Ethereum yang akan datang.

2. Charlie Lee iaitu pencipta Litecoin, beliau juga yang terawal pengguna Bitcoin. Beliau juga ada mencuburi dalam perlombongan Bitcoin. Beliau melihat Litecoin adalah cryptocurrency paling baik untuk urus niaga yang ringan dan lebih kecil seperti membeli-belah runcit dalam talian. 

3. Nick Szabo iaitu pencipta & pereka BitGold. Pengaruh utama terbesar di dalam Bitcoin, kepakaran beliau dengan crptocurrency bermula pada tahun 1998 dengan mewujudkan cadangan BitGold, pendahulu Bitcoin. Orang ramai telah membuat spekulasi bahawa beliau adalah Satoshi Nakamoto iaitu pencipta tanpa nama Bitcoin, walau bagaimanapun beliau sudah beberapa kali menafikan dakwaan itu. Beliau juga dianggap ‘bapa’ daripada ‘smart contracts’ satu istilah yang biasanya dikaitkan dengan Ethereum, dan dia terus menyumbangkan pengetahuan teknikal dan komen/mengulas dalam industri crypto.

4. Brian Armstrong iaitu pengasas dan Ceo Coinbase. Dengan penjurusan utama dalam Sains Komputer dan Ekonomi, beliau telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya secara aktif mengejar kerjaya dalam industri teknologi. Sebagai serba lengkap untuk kemasukan ke dalam arena permulaan teknologi, beliau membuat wallet crypto dan menukar platform Coinbase pada bulan julai 2011. Platform Coinbase dipercayai sebagai pasaran Bitcoin yang membolehkan orang ramai untuk membeli cryptocurrency dengan lebih mudah. Sepanjang hidupnya, beliau mempunyai minat kuat dalam pasaran teknologi dan sentiasa mengambil bahagian secara aktif dalam membangunkan penyelesaian bagi industri ini, beliau menjadi penasihat utama pengambilan Bitcoin, serta kerap berbicara di persidangan, bengkel, dan seminar. Beliau juga dinamakan “The Rockstar” dalam komuniti Bitcoin.

5. Barry E. Silbert pengasas & Ceo  Digital Currency Group. Beliau adalah seorang pelabur crypto bersiri dan seorang penyokong terkenal rangkaian Ethereum, Ethereum Classic. Beliau adalah seorang penceramah di dalam persidangan mengenai topik perdagangan aset kecairan dan telah muncul dalam banyak penerbitan utama, termasuk The Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, USA Today, BusinessWeek, Forbes, Fortune, dan lain-lain lagi. Pada tahun 2013, beliau sebagai seorang pelabur terhormat di dalam syarikat Bitcoin, dan beliau kini merupakan seorang tokoh yang paling berpengaruh dan membuat bahan berita dalam industry dunia crypto.

Baca juga: Sistem Kewangan