Pelabur Paling Hebat : Carl Icahn - Market Demon

Friday, May 25, 2018

Pelabur Paling Hebat : Carl Icahn

Image result for carl icahn profile

Lahir 
Pada tahun 1936 di New York City

Jawatan Utama
Icahn & Company (securities firm)
Icahn Enterprises, LP (IEP)
Icahn Partners (hedge fund)

Sejarah Beliau
Carl Icahn yang dikenali sebagai “Icahn Lift” yang mana menggambarkan tentang trajektori iaitu harga saham sebuah syarikat meningkat dengan cepat apabila beliau baru memulakan untuk melabur dalam sesebuah syarikat. Beliau dibesarkan dalam golongan keluarga di Queens, New York City. Beliau berkelulusan dari Universiti Princeton dengan ijazah falsafah pada tahun 1957 dan belajar di New York University’s School. Semasa dalam pembelajaran beliau tidak langsung untuk menyiapkan kerja-kerja kursusnya. Pada tahun 1961, beliau mula bekerja di Dreyfus & Company sebagai broker saham. Tahun 1968 beliau telah berjaya mendapat kedudukan di New York Stock Exchange (NYSE) dan telah memulakan kerjaya kewangan dengan sebagai perdagangan. 

Selain itu, dari masa ke masa juga beliau menunjukkan reputasi yang baik sebagai seorang ahli perunding dan seorang ahli yang bijak pandai dalam strategi. Beliau menggunakan jawatannya dalam syarikat itu untuk memberikan pengaruh dalam latihan perniagaan syarikat itu, satu modus operandi dikenali sebagai whale pelaburan/penggerak pelaburan. Beliau banyak telah terlibat dalam pertemuan dengan syarikat dalam perlbagai sector, termasuk Western Union, Philips Petroleum, Texaco, Viacom, Revlon, Time Warner, Motorola, dan lain-lain. Di samping itu, sebahagian daripada usaha pelaburan terkini beliau termasuk Netflix, Lyft, Vanguard Group, Hertz, dan banyak lagi. 

Beliau telah terlibat dalam ahli politik dalam kebelakangan ini. Dengan itu beliau secara terbuka menyokong presiden U.S iaitu Donald Trump pada tahun 2016, untuk pilihan raya presiden dan beliau juga telah dikhabarkan sebagai pertimbangan untuk jawatan Setiausaha Perbendahara. Sejak akhir 2016 beliau telah berkhidmat sebagai Penasihat khas kepada Donald Trump untuk mengenai tentang kewangan. Beliau juga terkenal dengan sifat dermawannya dan telah membuat sumbangan kepada Princeton University, dan berbagai organisasi awam dan swasta di kawasan New York City.

Falsafah Dalam Pelaburan 
Strategi pelaburan Icahn berubah dari masa ke masa. Pengalaman beliau sebagai pelabur akhirnya berubah menjadi sebagai whale pelabur, dan beliau tidak ragu-ragu untuk membuat perubahan yang drastik dalam syarikat yang apa beliau merasakan akan meningkatkan nilai sahamnya. Penglibatan beliau bermula dengan bersungguh-sungguh pada akhir tahun 1970, dan salah satu daripadanya ambil alih pendedahan yang sangat umum iaitu TWA pada tahun 1985. Penglibatan beliau juga telah menjadi pertemuan musuh pada masa lalu, tetapi strategi beliau telah membuktikan yang beliau menjadi semakin berjaya. 

Kunci strategi pelaburan beliau bergerak bertentangan dengan pemikiran majoriti di sekelilingnya. Apabila orang menjual, beliau mula untuk membeli. Beliau juga telah membangunkan satu reputasi sebagai pelabur yang menakutkan kepada pelabur lain, tanpa belas kasihan, dan pelabur yang amat berdaya saing.

Penerbitan Yang Menarik
“King Icahn” by Mark Stevens (1993)

Quotes
"I make money. Nothing wrong with that. That's what I want to do. That's what I'm here to do. That's what I enjoy."

"CEOs are paid for doing a terrible job. If the system wasn't so messed up, guys like me wouldn't make this kind of money.”

Baca juga: Kisah Lagenda Wall Street, Dari Tentera Darat Menjadi Pelabur Tersohor