Petua Makan Secara Sihat Pada Bulan Ramadan - Market Demon

Sunday, May 13, 2018

Petua Makan Secara Sihat Pada Bulan Ramadan


Bulan suci Ramadhan adalah masa dimana umat Islam melatih diri mereka secara fizikal dan rohani. Dari segi aspek makanan, ini adalah bulan dimana umat Islam menahan diri dari makan dan minum dari matahari terbit hingga matahari terbenam.

Puasa selama sebulan boleh menjadi cabaran kepada sesetengah individu terutama kepada kanak-kanak yang baru pertama kali menghadapi puasa kerana mungkin mengalami ketidakselesaan dalam diet akibat perubahan dalam makanan rutin. Semua ketidakselesaan ini dapat dikurangkan dengan beberapa food planning. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dicuba:


PENTINGNYA SAHUR

Sahur atau hidangan pra-fajar sebaiknya jangan ditinggalkan. Tetapi ada diantara kita yang mungkin sukar dalam bangun awal pagi untuk sahur. Mereka lebih suka makan berat sebelum tidur dan tidur hingga ke pagi. Selepas tidur malam, tubuh anda perlu menambah nutrien supaya anda boleh bertahan sepanjang waktu puasa. Memulakan puasa tanpa makanan sahur boleh menyebabkan anda berasa lemah dan lesu pada waktu siang hari.


PENTINGNYA AIR MINUMAN

Sepanjang bulan puasa, jaga diri anda daripada hidrasi dengan mengesyorkan meminum dua liter air atau lapan gelas air sehari. Minum sekurang-kurangnya dua hingga tiga gelas air sebelum permulaan puasa anda dapat menghindarkan anda daripada terhidrasi pada siang hari. Dehidrasi adalah penyebab utama seperti sembelit, keletihan dan sakit kepala. Juga, sebaik sahaja anda berbuka, pastikan anda menghirup air secara berkala di antara iftar dan waktu tidur anda. selain itu memakan makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi seperti sup, buah-buahan dan sayur-sayuran juga turut dapat menambahkan jumlah pengambilan cairan untuk hari itu.

Perlu diketahui bahawa minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh dan soda berkarbonat sebenarnya menarik air keluar dari badan anda kerana kesan diuretic. Jadi pada Ramadan ini, pilihan minuman yang baik ialah air, jus buah segar, air kelapa muda atau susu. Minuman seperti ini bukan sahaja akan menghidratkan anda tetapi juga memberi badan anda nutrien tambahan yang diperlukan semasa berpuasa untuk memerangi dehidrasi


MODERASI DAN VARIETY

Pastikan makanan anda semasa Ramadan adalah termasuk dari makanan yang segar seperti bijirin, protein tanpa lemak, sayur-sayuran, buah-buahan dan tenusu untuk memastikan anda mendapat semua nutrien penting untuk kesihatan yang baik. Hadkan makanan yang diproses yang tinggi lemak, gula dan garam yang berlebihan

Makanan yang dimasak di rumah sentiasa menjadi pilihan yang lebih baik kerana anda dapat mengawal bahan-bahan ditambah dalam masakan seperti jumlah minyak, garam dan gula yang anda gunakan untuk membuat makanan anda lebih sihat. Satu tip penjimatan masa adalah dengan memasak lebih dan simpan di dalam peti sejuk untuk dihidangkan pada sahur nanti. Hidangan seperti nasi goreng yang dimasak di rumah, bubur oat dengan buah dan kacang atau sup mi dengan daging tanpa lemak, atau telur dan pelbagai jenis sayur-sayuran adalah makanan mudah yang semua orang dalam keluarga gemar.


BERBUKA DENGAN BERHEMAH

Apabila tiba masanya untuk berbuka puasa, elakkan memakan makanan yang berminyak dalam bentuk kek ataupun makanan ringan. Seeloknya, mulakan berbuka dengan memakan buah atau kacang untuk mengisi perut anda. Jika anda sering terlibat dalam lalu lintas yang sibuk sehingga lewat untuk berbuka, seeloknya pastikan anda mempunyai bekas kecil yang berisi makanan yang mudah supaya anda tidak terlambat dalam berbuka jika anda tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. Ini akan mengelakkan anda daripada lapar sebelum makan berat sebelum solat, di mana anda berkemungkinan makan secara berlebihan dan menyebabkan perut anda senak.


MEMILIH KAEDAH MEMASAK YANG SIHAT

Hadkan makanan yang digoreng dan hidangan berminyak semasa Ramadan kerana ia boleh menyebabkan ketidakselesaan gastrousus, pedih ulu hati dan senak. Utamakan hidangan yang dimasak dengan menggunakan kurang minyak seperti daging panggang, hidangan yang direbus, sup dan banyakkan sayuran. Bukan pencuci mulut yang manis seperti kek, sebaliknya buah segar. Makan dengan perlahan dan kunyah makanan anda sehingga hancur sebelum menelannya.


MEMBELI SECARA BERHEMAH

Kurangkan membeli makanan di bazar Ramadan walaupun anda mungkin mahu mencuba pelbagai jenis makanan di sana. Itu hanyalah godaan pada masa itu sahaja dan juga kerana anda pada masa itu dalam keadaan yang lapar. ini membuatkan semua makanan di situ nampak menarik dan enak. Oleh itu  berhati-hati dengan amaun yang anda beli untuk mengelakkan diri daripada makan berlebihan dan berlakunya pembaziran. Perlu diingatkan Bulan Raamadhan adalah bulan kita melati diri kita untuk jadi lebih berdisiplin.