Sejarah Lailatul Qadar Malam Seribu Bulan - Market Demon

Wednesday, May 16, 2018

Sejarah Lailatul Qadar Malam Seribu Bulan


Lailatul Qadar merupakan malam dalam bulan Ramadhan yang tidak diketahui tepat tarikhnya. kebanyakan Ilmuan Islam menyatakan kebiasaanya pada 10 malam yang terakhir Ramadhan, terutama malam-malam yang ganjil daripada 10 hari terakhir Ramadhan tersebut. Waktunya dikira apabila masuk waktu Maghrib sehingga terbit fajar. Seluruh ulama sepakat bahawa al-Quran diturunkan pada malam al-Qadar, sebahagian ulama berpendapat malam al-Quran diturunkan itu berlaku pada 17 Ramadhan, Syaikh Shafiyyurrahman al-Mubarakfury dalam kitab Sirah Nabawiyyah mengatakan al-Quran diturunkan pada malam ke 21 Ramadhan.

Ibnu abbas r.a. meriwayatkan, Rasulullah SAW pernah bercerita bahawa ia mendapat wahyu dari Allah tentang seorang laki-laki Bani Israil yang berjihad di jalan Allah selama seribu bulan tanpa henti. Rasulullah SAW sangat kagum, lalu dia berdoa, "Tuhanku, Engkau telah menjadikan umatku orang-orang yang pendek umur dan sedikit amalan.

Naman lelaki Bani Israil itu adalah Nabi Syam'un. Dia sudah lama berperang melawan kaum kafir selama seribu bulan tanpa henti. Dia diberi kelebihan dari segi kekuatan dan keberanian yang akan membuatkan musuh-musuhnya lari ketakutan. Lalu kaum kafir tahu yang mereka tidak akan berjaya mengalahkan dia tetapi mungkin isterinya mampu. Maka bermulalah rancangan jahat kaum kafir ini dengan memujuk isteri Nabi Syam'un yang dia akan dijanjikan kemewahan dunia jika dia dapat mengikat suaminya. Ketika Nabi Syam’un sedang tidur, secara diam-diam istrinya mengikat badan Nabi Syam’un dengan tali. Namun, ketika Nabi Syam’un bangun, dengan mudahnya ia memutuskan tali-tali yang mengikat tubuhnya. 

“Apa maksudmu dengan berbuat demikian kepadaku?” tanya Nabi Syam’un kepada isterinya.

"Aku hanya ingin menguji kekuatanmua" jawab isterinya berpura-pura.

Kaum kafir tidak berputus asa. Lalu mereka memberi rantai pula kepada isteri Nabi Syam’un dan memerintahkannya agar mengikat suaminya dengan rantai itu pula. Isteri Nabi Syam’un segera melaksanakannya. Namun, sebagaimana kejadian sebelumnya, dengan mudah Nabi Syam’un memutuskan rantai besi yang mengikat tubuhnya. Melihat perkara itu, Iblis mendatangi kaum kafir, lalu berkata kepada mereka agar memerintahkan isteri Nabi Syam’un untuk bertanya kepada suaminya di mana letak kelemahannya. Setelah dipujuk, Nabi Syam’un mengatakan kepada isterinya bahawa kelemahannya ada pada rambut dikepalanya. Ketika Nabi Syam’un tidur, istrinya memotong beberapa helai rambut suaminya itu lalu mengikat pada tubuh suaminya. Nabi Syam’un tidak mampu melepaskan dirinya dari ikatan itu karena itulah kelemahannya. 

Akhirnya, kaum kafir dapat menangkap Nabi Syam’un. Lalu mereka menyiksanya. Telinga dan bibir Nabi Syam’un dipotong lalu badannya digantung di tiang yang sangat tinggi. Nabi Syam’un berdoa kepada Allah agar diberi kekuatan untuk melepaskan diri dari penyiksaan musuh-musuhnya ini. Lalu Allah mengabulkan do’a Nabi Syam’un, hingga ia dapat melepaskan diri dari tali-tali yang menjeratnya dan menghancurkan tiang yang dipakai untuk menggantungnya. Semua kaum kafir mati ditimpa tiang tersebut. Para sahabat Rasulullah SAW sangat kagum mendengar cerita tersebut. Lalu mereka bertanya kepada Rasulullah SAW, 

”Ya Rasulullah, dapatkah kami meraih pahala sebagaimana yang diperoleh Nabi Syam’un?”

Kemudian beliau berdoa kepada Allah. Allah mengabulkannya dengan memberi malam “Lailatul Qadar” yang nilainya lebih baik daripada seribu bulan yang dipakai Nabi Syam’un berjihad di jalan Allah.


Selamat Berpuasa Dari pihak kami. Market Demon