Thailand: Rangka Kerja Undang-undang Untuk Mata Wang Digital Sedia Untuk Dikuatkuasakan. - Market Demon

Thursday, May 17, 2018

Thailand: Rangka Kerja Undang-undang Untuk Mata Wang Digital Sedia Untuk Dikuatkuasakan.


Rangka kerja pengawalseliaan untuk cryptocurrencies telah berkuatkuasa oleh keputusan diraja di Thailand, Bangkok Post melaporkan bahawa undang-undang mata wang digital ini mempunyai 100 bahagian, yang diterbitkan di Warta Kerajaan negara iaitu mentakrifkan cryptocurrencies sebagai aset digital. Kerajaan juga mempunyai kuasa untuk membawa yang bersalah di bawah bidang kuasa pengawalseliaan Suruhanjaya Bursa Keselamatan Thailand (SEC).

Menteri Kewangan Thailand, Apisak Tantivorawong berkata bahawa langkah-langkah baru ini tidak bertujuan untuk melarang Mata Wang Digital atau Tawaran Syiling Permulaan (ICOs). Menteri Kewangan menegaskan bahwa SEC negara akan tetap bekerjasama dengan ICO sebagai permulaan.

Dengan arahan diraja, undang undang ini berkuat kuasa serta merta, penjual aset digital atau token mesti mendaftar di SEC dan diberi tempoh 90 hari. Kegagalan berbuat demikian membawa kepada denda sehingga dua kali nilai transaksi digital, atau sekurang-kurangnya 500,000 baht (kira-kira $ 15,700). Peniaga yang tidak berpengalaman juga boleh menjalani hukuman penjara sehingga dua tahun.

Kementerian Kewangan dan SEC kini akan memperluaskan rangka kerja dan memerlukan kerjasama kepada semua pertukaran crypto domestik, broker dan peniaga crypto bebas, untuk mendaftar dengan pihak berkuasa seperti yang ditetapkan oleh kerajaan.

Menteri Kewangan, Tantivorawong menekankan bahawa langkah-langkah ini adalah bertujuan untuk melindungi pelabur, serta mencegah penggunaan Mata Wang Digital bagi tujuan aktiviti jenayah, pengubahan wang haram dan mengelak dari dicukai.