Pemantau Bebas Rusia Membuat Percubaan Pilot Blockchain untuk Sistem Pengundian - Market Demon

Tuesday, August 21, 2018

Pemantau Bebas Rusia Membuat Percubaan Pilot Blockchain untuk Sistem Pengundian
Sebuah badan pengawas bebas undi Rusia telah melakukan percubaan ‘pilot’ untuk undian yang menggunakan asas blockchain, menurut akhbar tempatan, Tass pada 17 Ogos lalu.
Perbadanan Non-Profit Awam Bebas, yang digelar "Pemantauan Awam Kebangsaan" (NOM), mengumumkan percubaan ‘pilot test’ itu pada sidang akhbar di Moscow pada hari Jumaat. Koordinator persekutuan NOM Roman Kolomystev memberitahu:

“Sebagai salah satu badan dalam kongres, kami akan melakukan percubaan pilot untuk sistem undi elektronik yang berasaskan sistem blockchain“
Kongres Perisik Awam Rusia yang pertama diadakan atas inisiatif NOM, bersama dengan Dana Rusia untuk Pilihan Raya Bebas dan Persatuan Peguam Persekutuan Rusia, laporan Tass.
Ahli lain dalam percubaan itu dilaporkan sebagai Kor untuk Pilihan Raya Bersih, Pemerhati Rakyat, dan Kumpulan Persatuan Awam 32 atau Public Association 32. Tass memetik Kolomoytsev sebagai mengatakan bahawa agenda itu dihadiri oleh penonton sebanyak 300 orang.
Rusia telah terlibat dalam cubaan meluluskan undang-undang kritikan dan blockchain sejak awal bulan Januari. Musim Bunga ini menyaksikan State Duma menerima pembacaan pertama mengenai pakej draf bil berhubung crypto dan blockchain, tetapi kerajaan Rusia masih belum meluluskan undang-undang itu sebagai undang-undang secara rasmi.
Seperti yang dilaporkan Cointelegraph awal bulan ini, Suruhanjaya Pilihan Raya Ukraine juga dilaporkan kini sedang bekerjasama dengan NEM pada satu siri percubaan untuk menggunakan teknologi blockchain untuk mengundi pilihan raya.
Di A.S., pilih penduduk negeri West Virginia akan dapat menggunakan aplikasi mudah alih, berasaskan blokchain untuk mengundi dalam pilihan raya persekutuan pada bulan November ini. Platform pengundian mudah alih, Voatz, menggunakan aplikasi face recognition atau pengenalan wajah untuk memastikan setiap pengundi memenuhi identifikasi yang dikeluarkan oleh kerajaan. Penggunaan aplikasinya akan dihadkan kepada anggota angkatan tentera yang berkhidmat di luar negara.No comments: