Bank Pusat Peru Mengatakan Cryptocurrency Adalah Berisiko - Market Demon

Friday, November 23, 2018

Bank Pusat Peru Mengatakan Cryptocurrency Adalah Berisiko


Peru buat masa sekarang tidak berminat untuk membangunkan apa-apa jenis peraturan crypto. Walau bagaimanapun, pada bulan September 2017, Superintendency of Banking and Insurance (SBS) negara Peru telah menyertai konsortium R3 berkaitan dengan blockchain untuk menjalankan penyelidikan mengenai teknologi itu dan mengkaji kemungkinan pelaksanaannya di Peru.

Bank Pusat Peru mengatakan bahawa cryptocurrency tidak disokong oleh bank pusat dan boleh menimbulkan risiko yang disebabkan oleh turun naik yang tinggi dalam harga BTC, kes-kes penipuan dan penggunaannya dalam aktiviti haram antara salah satu masalah yang selalu timbul. Harga Bitcoin jatuh 56% pada Oktober 2018, dan telah kehilangan tambahan 13% pada bulan November tahun ini.

Selain itu, jumlah pedagang crypto di Peru terus berkembang sepanjang tahun 2018. Menurut data yang disediakan oleh laman web statistik crypto Dance Coin dari LocalBitcoins, tahun ini dianggarkan kira-kira 17 BTC yang telah didagangkan setiap minggu di Peru, tetapi pada akhir bulan September jumlahnya telah meningkat dan mencapai hampir 150 BTC seminggu.

Pasaran crypto baru-baru ini telah  menyaksikan kejatuhan drastik sejak Rabu, 14 November, dengan harga BTC jatuh di bawah paras $ 5,000 untuk kali pertama pada 2018 dan lain-lain cryptocurrency utama, seperti Bitcoin Cash (BCH). Sekarang ini, BTC telah mencecah paras terendahnya sejak Oktober 2017.No comments: