Para Saintis Membuat Ujian 10 Minit Yang Boleh Mengesan Kanser Di Dalam Badan - Market Demon

Tuesday, December 18, 2018

Para Saintis Membuat Ujian 10 Minit Yang Boleh Mengesan Kanser Di Dalam BadanPenyelidik dari Australia dalam kajian baru-baru ini mereka telah membangunkan ujian 10 minit yang mampu mencari sel kanser di mana-mana lokasi di dalam badan manusia. Jika ujian lanjut mencapai hasil yang sama, pencapaian ini boleh menjadi satu kejayaan yang besar dalam bidang perubatan dan dalam memerangi kanser.

Potensi untuk diagnosis dengan pantas dapat membantu dalam mengesan dan merawat kanser lebih awal, ia turut berpotensi membantu berjuta-juta orang. Ujian ini dilakukan dengan mencari DNA nanostruktur yang unik yang  menjadi kebiasan bagi semua jenis kanser.

Teknologi ini terbukti 90% tepat apabila digunakan pada kumpulan yang mengandungi 200 sampel kanser manusia dan DNA biasa. Penyaki kansert yang dikesan termasuk  payudara, prostat, usus dan limfoma.

Teknologi seperti ini adalah sangat berguna di kawasan luar bandar atau kurang maju, di mana sumber perubatan tambahan tidak tersedia. Ia juga boleh berguna dalam pemantauan semula kanser.

No comments: