Anwar Ibrahim : "Saya Akan Kembali 2 Tahun Lagi" - Market Demon

Tuesday, February 19, 2019

Anwar Ibrahim : "Saya Akan Kembali 2 Tahun Lagi"

Image result for Anwar Ibrahim
Anwar Ibrahim pernah memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1993 sehingga 1998 sebelum dipenjara pada tahun April 1999.

Anwar Ibrahim berkata beliau menjangkakan untuk memegang jawatan Perdana Menteri Malaysia dalam masa dua tahun lagi. Tetapi buat masa sekarang, beliau memberi sepenuh kuasa dan masa kepada Tun Dr Mahathir untuk mentadbir dengan berkesan sebelum menamatkan khidmatnya.

Ditanya mengenai tempoh masa yang perlu ditunggu sebelum diberi kuasa, Anwar yang juga Ketua  Parti Keadilan Rakyat berkata di temubual Bloomberg Television,

Of course it’s not five years because he’s made it very clear they would not exceed two years. But it’s important to allow him to govern effectively because we are in very difficult and trying times.

Dr. Mahathir telah berjanji pada kempen pilihan raya tahun lalu untuk mencalonkan Anwar sebaik sahaja dia diampunkan, yang berlaku seminggu selepas kemenangan parti pembangkang itu pada Mei. Mahathir yang berusia 93 tahun kemudian menolak garis masa untuk satu hingga dua tahun. Anwar bersetuju, dengan mengatakan dia merancang untuk melancong dan menghabiskan masa bersama keluarganya selepas tiga tahun dipenjarakan.

Anwar dan Tun Mahathir telah memberi simbol bahawa mereka telah bersatu hati dan seterusnya memberikan Mahathir ruang dan masa yang banyak untuk mencari jalan penyelesaian mengenai rasuah dan mencari penjenayah yang menyebabkan skandal ke atas dana 1MDB sebelum Anwar kembali kepada jawatan rasminya.

Orang ramai masih berpendapat bahawa masih terdapat permusuhan di antara mereka selepas insiden Mahathir melepaskan Anwar sebagai timbalannya pada 1998 atas pertikaian mengenai bagaimana untuk bertindak balas terhadap krisis kewangan Asia. Anwar kemudiannya dipenjara kerana melakukan liwat dan menyalahgunakan kuasa, yang dinafikan, kemudian kemudiannya dipenjarakan kerana sabitan liwat lain. Anwar mengatakan bahawa tuduhan itu bermotifkan politik.

Anwar telah menunjukkan tanda-tanda ketidaksabaran. Walaupun mengatakan dia akan menghabiskan masa setahun dari politik, dia telah kembali berkempen untuk kerusi Parlimen hanya lima bulan selepas pembebasannya. Beliau kemudiannya dibenarkan duduk di bahagian atas majlis presiden Pakatan Harapan walaupun tidak memegang jawatan kabinet.


Skandal 1MDB 

Mengenai skandal 1MDB, Anwar berkata Malaysia tidak akan berkompromi dalam perbincangannya dengan Goldman Sachs Group Inc. dan bank itu mesti bertanggungjawab. Negara mempunyai tanggungjawab untuk mendedahkan apa-apa jenayah yang mungkin dilakukan bank pelaburan, kata Anwar, sambil menambah bahawa dia tidak pasti sama ada Malaysia boleh mendapatkan $ 7.5 bilion yang dituntut daripada Goldman sebagai pampasan untuk skandal tersebut. Malaysia memfailkan tuduhan jenayah terhadap bank itu pada bulan Disember.

Unit bank itu dituduh membuat kenyataan palsu dalam dokumen yang dikemukakan kepada pengawal selia tempatan dalam mengatur tawaran bon $6.5 bilion untuk 1MDB. Pegawai-pegawai Goldman berkata bank itu mengumpul wang untuk 1MDB tanpa mengetahui ia akan dialihkan, dan ia bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Beliau berkata negara kini mempunyai perlindungan yang mencukupi ke atas sektor perbankan tetapi memberi amaran terhadap sesiapa yang melanggar polisi dan tidak beretika. Anwar menambah,

It’s not feasible or tenable to assume that the higher, top personalities in Goldman Sachs. However rigid the safeguards, if you have crooks running the system they can always navigate.


Follow kami di Twitter Market Demon atau Telegram Market Demon untuk mengetahui isu-isu semasa di dalam dan luar negara.

No comments: