Krisis Politik Venezuela : "Kami Kebuluran Di Sini" - Market Demon

Saturday, February 9, 2019

Krisis Politik Venezuela : "Kami Kebuluran Di Sini"

Jalan kelihatan tenang di pusat Caracas, sehari selepas ketua pembangkang Juan Guaido mengisytiharkan dirinya sebagai pemimpin yang sah pada minggu lepas.
6 Februari 2019

CARACAS, Venezuela - Venezuela berada di ambang kritikal. Rak kedai runcit kosong kerana makanan semakin berkurangan dan mahal. Orang ramai melarikan diri dari negara ini pada kadar tertinggi, membanjiri negara-negara jiran. Inflasi dijangka mencapai 10 juta peratus pada 2019. 

Dalam keadaan terdesak ini, kemarahan orang ramai sudah tidak dapat dikawal apabila pada minggu lalu, Juan Guaidó, ketua pembangkang dan ketua National Assembly, mengumumkan dirinya sebagai presiden sementara. Yang baru dipilih semula Presiden Nicolás Maduro telah bersumpah untuk meneruskan khidmatnya juga. 

Perhatian antarabangsa lebih tertumpu kepada kedua-dua pemimpin  untuk mengawal negara. Tetapi di tengah-tengah keganasan politik, rata-rata Venezuela masih bergelut untuk mendapatkan bahan asas di mana kekurangan makanan, pemotongan elektrik dan kekurangan air adalah normal. 

Tindakan membunuh sesiapa yang menentang adalah perkara normal. Demonstrasi anti-kerajaan dirancang untuk Caracas pada hari Sabtu, dan dengan ketidakpuasan yang semakin meningkat, kelompok baru sedang menuju ke jalanan, termasuk mereka yang pernah menjadi penyokong kuat Maduro dan pendahulunya, Hugo Chávez.

Kawan dan keluarganya membawa keranda Yonaiker Ordóñez, 18. Saudara-saudaranya berkata dia dibunuh pada hari Ahad oleh pasukan polis khas yang ditubuh oleh Presiden Nicolás Maduro dari Venezuela.

Penduduk bandar ditanya untuk menjelaskan keadaan hidup mereka seperti hari ini, dan jika ia menjadi faktor yang mendorong mereka untuk mengambil bahagian dalam demonstrasi.
Orang yang menunggu dalam barisan panjang selama berjam-jam minggu ini untuk membeli mentega dan pasta di Caracas.

"Kami kelaparan di sini." 
Auristela Donawa, 67

Manfaat kerajaan yang Donawa dan keluarganya telah lama bergantung - seperti kebanyakan dari kawasan kejiranan Caracas yang miskin - tidak lagi mencukupi.

 "Kami kelaparan di sini," katanya, menggambarkan bagaimana dia dan anaknya, Dixon Bront sedang berjuang untuk menyediakan makanan untuk cucu-cucunya. "Dia mempunyai seorang anak perempuan berumur 9 tahun dan anak lelaki berusia 17 tahun, dan dia tidak boleh membeli apa-apa untuk mereka. Ini menjadi mustahil dan susah. " 

 Puan Donawa tidak pernah mengundi Maduro atau Chávez, tetapi anaknya adalah penyokong kerajaan sosialis.

"Saya tidak tahu jika dia mengundi Chavez, tetapi dia bersimpati dengannya," katanya.

Bront dan Donawa adalah penerima beberapa program kerajaan seperti Misión Vivienda, yang menyediakan perumahan untuk golongan miskin, dan program makanan percuma yang dikenali sebagai "CLAP." 

Tetapi Donawa berkata kotak makanan kerajaan sering dihadkan kepada gula, pasta dan susu tepung. Oleh kerana faedahnya telah merosot, Bront, yang pernah menjadi penyokong kerajaan, memutuskan untuk menyertai penunjuk perasaan yang menyeru kematiannya.

Silvia Limardo mengambil jarum suntikan untuk pelanggan di farmasi keluarganya di pusat bandar Caracas pada tahun 2017. Farmasi ini mempunyai reputasi selama beberapa dekad sebagai salah satu yang terbaik di bandar, tetapi rak-rak kini tidak mempunyai stok perubatan.

"Anak lelaki saya mempunyai leukemia, tetapi hospital tidak mempunyai ubat. "
Lourdes Cedeño, 41

"Ia seperti dunia yang terbelah dua dan anda hanya ingin melompat ke dalamnya," kata Puan Cedeño, menggambarkan bagaimana dia merasakan enam tahun yang lalu ketika dia mula-mula mengetahui anaknya, Miguel, mempunyai leukemia. 

Perkara-perkara biasa masih mampu dilakukannya dulu. Anaknya telah dipindahkan dari sebuah hospital swasta ke Hospital Pusat Umum Venezuela di mana dia diberi rawatan perubatan yang dibayar oleh kerajaan. 

Dia sembuh selama bertahun-tahun, tetapi pada tahun 2017, kanser Miguel kembali. Ketika itulah , kata Puan Cedeño, semuanya berubah. Ia adalah perlumbaan menentang masa untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya. 

"Saya terpaksa membeli semuanya," katanya. "Kemoterapi, antibiotik, jarum. Tetapi kini lebih buruk lagi. Saya perlu membeli sarung tangan, kapas, alkohol, air, malah tiub untuk makmal jika saya perlu meminta ujian darah. "

Hospital utama Venezuela telah menjadi simbol bencana sistem penjagaan kesihatan negara. Ia sering berfungsi tanpa air, ubat, dan juga doktor. Elektrik kerap terpadam, yang mengakibatkan kematian pesakit, kata ahli politik pembangkang. 

Cedeño berkata dia tidak pernah menjadi peminat protes, tetapi anaknya telah mengatakan kepadanya bahawa dia bersemangat untuk menghadiri mereka. "Dia berkata, 'Ibu, saya mahu keluar dan membuat mereka berasa marah yang saya rasa setiap hari semasa saya berada di hospital ini tanpa sebarang bantuan,'" katanya.


"Saya mempunyai kepercayaan dan harapan." 
Sunny Balza, 35

Balza, 35 tahun, adalah kapten dalam Pengawal Kebangsaan Venezuela dan dengan cepat dinaikkan pangkat, memperoleh kepercayaan para pegawai yang bergantung kepadanya, termasuk Nicolás Maduro Guerra, anak lelaki Presiden Maduro. Tetapi dia tidak selalu menyokong keputusan atasannya.

"Saya tidak pernah bersetuju dengan barisan mereka," katanya. 

Dua tahun yang lalu, dia melarikan diri dari Venezuela untuk Amerika Syarikat, di mana dia kini menguruskan sebuah syarikat. Guaidó, sebagai presiden interim, telah mencadangkan pengampunan bagi anggota angkatan bersenjata yang sanggup menentang pemerintahan Maduro, tetapi Mr. Barza tidak yakin apakah dia akan kembali.

 "Saya bekerja dari dalam untuk kerajaan," kata Barza, sambil menambah bahawa dia tidak perlu meminta pengampunan. Walaupun dia ingin terlibat dengan beberapa protes yang diadakan di Amerika Syarikat, dia tidak mempunyai masa dengan jadual kerja sibuknya. 

Tetapi buat kali pertama bertahun-tahun, dia melihat jalan ke hadapan untuk negaranya. "Saya mempunyai kepercayaan dan harapan," katanya.

Lilian Tintori, isteri Leopoldo López, seorang ahli politik pembangkang yang dipenjara pada tahun 2014, terus memperjuangkan pembebasannya"There will be a winner. There will a president-elect. But there will not be a defeated people. Tomorrow, we are only one country, only one Venezuela. Tomorrow in the country there are many problems that we have to resolve. Problems do not wait."


Ikuti kami di Twitter Market Demon

No comments: