Perancis Meminta Agar Negara EU Melaksanakan Peraturan Crypto - Market Demon

Wednesday, April 17, 2019

Perancis Meminta Agar Negara EU Melaksanakan Peraturan Crypto

Image result for perancis on regulate cryptocurrency

Perancis dilaporkan cuba meyakinkan negara anggota Kesatuan Eropah yang lain untuk melaksanakan peraturan cryptocurrency. Bruno Le Maire, Menteri Ekonomi dan Kewangan Perancis, melaporkan telah menyatakan bahawa Perancis kini menggalakkan negara EU yang lain untuk melaksanakan peraturan cryptocurrency yang serupa dengan Perancis yang baru-baru ini telah diluluskan dan ini bertujuan untuk menarik penerbit dan pedagang cryptocurrency ke Perancis dengan memberi mereka pengiktirafan rasmi disamping menaikkan keuntungan pada negara Perancis.

Mengikut peraturan baru yang diterima pakai, pengendali sistem cryptocurrency perlu memohon untuk pensijilan yang pada dasarnya membolehkan pihak berkuasa untuk mengesahkan siapa yang berada di sebalik terbitan syiling baru(ICO) atau platform perdagangan tersebut ini juga dapat menyelia rancangan perniagaan dan memantau pengubahan wang haram. Le Maire dilaporkan bahawa dia akan mencadangkan kepada negara lain dalam menyediakan satu rangka kerja pengawalseliaan terhadap aset-aset crypto.

Pada bulan Januari, Lembaga Perbankan Eropah (EBA) telah mencadangkan penyelidikan lanjut dalam sektor cryptocurrency dan akan melaksanakan beberapa tindakan susulan yang berkaitan dengan sektor itu pada tahun ini. EBA juga berkata ia berhasrat untuk mengeluarkan dokumen bagi membantu pihak berkuasa di negara anggota dalam melaporkan aktiviti kewangan negara yang terlibat dalam  cara yang lebih seragam.


Ikuti kami untuk mendapat berita terkini mengenai cryptocurrency, pasaran kewangan dan blockchain dalam Bahasa Malaysia:

Twitter: Market Demon
Telegram : Market Demon

No comments: