Bank Dunia Membincangkan Manfaat Dan Potensi Mata Wang Digital - Market Demon

Wednesday, May 29, 2019

Bank Dunia Membincangkan Manfaat Dan Potensi Mata Wang Digital

Related image

Pegawai Bank Sentral Eropah (ECB) menyatakan manfaat mata wang digital bank pusat (CBDC) dalam ucapan beliau yang diterbitkan oleh Bank of International Settlements. Vitas Vasiliauskas - Pengerusi Lembaga Bank Lithuania dan ahli Majlis Governing ECB

Vasiliauskas menekankan bahawa CBDC harus berfungsi sebagai medium pertukaran, pembayaran dan menyimpan nilai, yang mencerminkan sifat bentuk wang bank pusat setakat ini, tetapi bukan suatu akaun rizab konvensional atau aset crypto swasta. Dalam hal pembebasan CBDC, ia akan tersedia untuk umum, sementara akses secara borong akan terbuka untuk institusi kewangan sahaja.

Antara faedah yang berpotensi dari CBDC, Vasiliauskas menyatakan peningkatan kecekapan dalam pembayaran dan sekuriti, dan pengurangan risiko pihak bank dan risiko liquidity. CBDC  boleh dikatakan dapat meningkatkan penyampaian dasar monetari dan mengukuhkan dasar melalui deposit dan kadar pinjaman.

Oleh itu, CBDC memastikan bahawa orang ramai terus mendapat akses kepada wang bank pusat, kata Vasiliauskas, dan akhirnya akan dapat memberi kesan positif terhadap kestabilan kewangan. Sementara itu, salah satu isu utama yang perlu dipertimbangkan oleh bank pusat ialah pematuhan CBDC terhadap keperluan pengubahan wang haram dan cara ia boleh menggunakan piawaian anti pengubahan wang haram (AML) kepada bentuk CBDC tanpa nama.

No comments: