Melaka Bakal Dikenali Sebagai ‘Blockchain City' - Market Demon

Thursday, May 2, 2019

Melaka Bakal Dikenali Sebagai ‘Blockchain City'

Image result for melaka

Kerajaan China menyokong pembinaan sebuah "blokchain city" di perkapalan kritikal Selat Malaka Malaysia.  Perkembangan itu telah diumumkan dalam siaran akhbar di China.

Syarikat pembinaan dan kejuruteraan China Wuyi dan rangkaian pelaburan SWT International Sdn Bhd telah melancarkan projek yang disokong oleh kerajaan China yang bertujuan untuk membangunkan bandar Melaka menjadi sebuah bandar blockchain.  Pengasas projek itu merancang untuk melaburkan dana sebanyak $120 juta pada peringkat awal.

Sebaik sahaja pelepasan projek itu, keseluruhan infrastruktur bandar akan berdasarkan teknologi blockchain, dengan platform DMI yang menawarkan token DMI. DMI akan digunakan untuk membayar perkhidmatan berasaskan kerajaan di bandar dan menyediakan pertukaran yang akan membolehkan pelancong Melaka Straits City menukar mata wang fiat mereka untuk duit syiling DMI.

Ketua Pegawai Eksekutif projek Lim Keng Kai berkata, syarikat mereka akan menggunakan teknologi blockchain yang canggih dan mengintegrasikannya ke dalam industri tradisional untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah destinasi pelancongan bertaraf dunia. Mereka turut mempunyai kelulusan kerajaan untuk menyegerakan projek ini dan beberapa projek besar lain untuk bandaraya Melaka. 


Ikuti kami untuk mendapat berita terkini mengenai cryptocurrency, pasaran kewangan dan blockchain dalam Bahasa Malaysia:

Twitter: Market Demon
Telegram : Market Demon

No comments: